Ocjenjivanje i tijek suđenja na izložbama mačaka

S obzirom na pasminu, boju, spol i eventualnu titulu, mačke se na FIFe izložbama ocjenjuju u jednom od  17 razreda. Za razliku od izložbi pasa, jedan sudac na izložbi mačaka ne mora i najčešće ne sudi sve jedinke određene pasmine ukoliko ih ima u više varijateta, odnosno boja. Na izložbama mačaka one se osim po pasminama dijele i po bojama. Unutar boje, mačke se dijele ponajprije po spolu, a zatim prema starosti i tituli koju su do tada osvojile, odnosno prema razredu u koji pripadaju. Jedna od najvećih razlika u odnosu na izložbe pasa jest da na izložbama mačaka mogu sudjelovati i kastrirani primjerci svojih pasmina koji se međusobno natječu u razredu kastrata.

Mačić mora biti star najmanje 4 mjeseca kako bi mogao sudjelovati na izložbi, a ocjenjuju se ovisno o dobi u razredu 12 (4 – 7 mjeseci starosti) ili u rezredu 11 (7 – 10 mjeseci starosti). Kada mačka napuni 10 mjeseci, ulazi u otvoreni razred u kojem se sa drugim mačkama iste pasmine, boje i spola natječe za certifikat CAC. Nakon što na 3 izložbe osvoji CAC, mačka dobiva titulu CH (Šampion). Nakon toga slijedi natjecanje u višem razredu kako bi osvojila titulu IC (Internacionalni šampion) te tako sve do SC (Supreme šampion). Isto vrijedi i za parne razrede, odnosno razrede kastrata. Dolje je navedena tablica s razredima i imenima razreda, titulama, nazivom certifikata, minimalnim brojem bodova za osvajanje certifikata, minimalnim brojem osvojenih certifikata za prelazak u viši razred te minimalni broj različitih sudaca koji su ocjenili mačku i broj zemalja u kojima certifikati moraju biti prikupljeni.

Titula Supreme šampion i Supreme premior koristi se za mačke koje su uvjete za nju stekle nakon 1.1.2009. Do tada se za istu titulu koristio termin Europski šamopion odnosno Europski premior. Kako sam termin više nije bio prikladan zbog mnogih novih članica FIFe s drugih kontinenata, on se nakon tog datuma više ne koristi. Stoga titula Europski šampion / premior ima isto značenje kao Supreme šampion / premior, a razlikuje se samo po tome kojeg je datuma mačka stekla potrebne uvjete za stjecanje šampionata. Mačke sa osvojenim titulama Supreme šampion / premior, ukoliko nastave sa natjecanjem, na daljnjim izložbama osvajaju počasne nagrade.

Da bi mačka osvojila jedan od certifikata mora osvojiti odličnu ocjenu i biti prvoplasirana u razredu u kojem se natječe. Za svaku pasminu predviđen je standard koji opisuje idealnu mačku te propisuje koliko se bodova odnosi na oblik glave, tijela, boju, kondiciju itd. kod te pasmine. Idealna mačka imala bi tako 100 bodova.  Za svaku grešku na mački, oduzimaju joj se bodovi, ovisno o jačini te greške. Za dobru ocjenu mačka mora osvojiti najmanje 61 bod, za vrlo dobru najmanje 76 bodova, a za odličnu najmanje 88 bodova. Kako bi certifikat CAC (ili CAP) bio osvojen, prvoplasirana mačka u razredu mora imati barem 93 boda (navedeno u tablici kao i potreban broj bodova u ostalim razredima).

Ako su  na izložbi prisutne barem 3 mačke iste pasmine i boje (također vrijedi posebno za razrede kastrata), dodijeljuje se titula BIV (Best in variety) mački koja je prema standardu osvojila najviše bodova. Ukoliko je na izložbi prisutno dovoljno mačaka iste pasmine i varijateta, BIV može osvojiti najbolja odrasla mačka i najbolji mačić (ukoliko je dovoljno mačića BIV se može dodijeliti u razredu 12 (4 – 7 mjeseci) i u razredu 11 (7 – 10 mjeseci). BIV dodijeljuje svaki sudac ponaosob među mačkama koje ocjenjuje.

Od mačaka određene kategorije sudac nakon pojedinačnog ocjenjivanja svih mačaka, za taj dan nominira za BIS (Best in show) program po jednog najboljeg mačića od 4 – 7 mjeseci i najboljeg mačića od 7 – 10 mjeseci (bez obzira na spol), najbolju odraslu ženku i najboljeg odraslog mužjaka, najbolju kastriranu ženku i najboljeg kastriranog mužjaka iz svake kategorije koju sudi bez obzira na pasminu. Te se mačke zatim natječu u Best in show programu gdje suci glasaju za mačku koja je po njima najbolja (samo oni suci koji imaju položen ispit za određenu kategoriju), a ona koja dobije najviše glasova odnosi titulu BIS (Best in show). Na kraju izložbe (ovisi o organizatoru) može se dodjeliti titula BOB (Best of Best) između mačaka koje su osvojile  BIS. BOB dodjeljuju suci koji sude sve kategorije, a rangiraju ih od zadnjeg mjesta prema prvom.

Na izložbama također mogu sudjelovati i kastrirane domaće mačke koje se međusobno natječu. Također se mogu natjecati veterani i legla, te mogu sudjelovati i mačke koje su prisutne na izložbi ali ih se ne ocjenjuju jer su prijavljene u razred 15 (izvan konkurencije).