Američki kurl

acl / acs

Osnovne informacije o pasmini

Za American Curl mačku zbog njenog specifičnog izgleda glave, a posebice ušiju, kažu da izgleda kao da ju je kreirao legendarni dizajner šešira. Nju zaista ne možete zamijeniti niti sa jednom drugom pasminom mačaka. Ima savinute ili preciznije rečeno „zategnute“ uši prema natrag koje tako otvaraju njeno lijepo lice koje time dolazi do potpunog izražaja. Tu je još bogato kitnjasti rep kojeg uspoređuju s nojevim perjem i dobili smo pravu „noble“ mačku.

American Curl je jedna od najmlađih pasmina, te iako je priznata u svim svjetskim asocijacijama i potomci registriranih mačaka dobivaju rodovnice, još je do 01.01.2010. povremeno bilo dozvoljeno parenje s domaćom mačkom kako bi se proširila osnovna genetska baza i ne bi bilo previše mačaka u srodstvu. Time su se mačke naravno u potpunosti razlikovale po ponašanju, ovisno o tome od koje su linije povukle „karakterne“ gene.

Povijest American Curl pasmine počinje u lipnju 1981.god. u mjestu Lekewood u Kaliforniji. Do obitelji Ruga su zalutala dva mačića koja su imala zavinute uši prema nazad. Nazvali su ih Shulamith i Panda. Nakon nekoliko dana Panda je odlutao i ostala je samo crna ženka Shulamith poluduge dlake koja je krajem godine ostala skotna i okotila četiri mačića od kojih su dva imala uobičajeno ravne uši, a dva mačića su imala zavinute uši prema nazad. Ta dva mačića s neobičnim ušima Grace Ruga poklonila je svojoj sestri Esther Brimlow. Jednom prilikom radeći kao dostavljačica, gđa Nancy Kiester, bivša uzgajivačica australskih ovčara ugledala je zanimljive mačiće, zaljubila se u njih i nagovorila Brimlowljeve da joj poklone mačiće.

Nakon što je pročitala članak o mačkama Scottish Fold koje su također poznate po svojim „čudnim“ ušima, po kojima su dobile i naziv, ohrabrila se i odlučila poduzeti prve korake kako bi se uzgojila i priznala nova pasmina.

Kontaktirala je Grace Ruga i nagovorila ju da zajedno izlože sve tri mačke sa „zavinutim“ ušima na izložbi mačaka u Palm Springs-u Kaliforniji u listopadu 1983.god. Mačke su naravno izlagane pod mačkama nepriznatih pasmina. Jedan sudac na izložbi, uzgajivač Scottish Folda bio je oduševljen izgledom sve tri prisutne mačke i potvrdio da je „zavinutost“  ušiju na takav način potpuno nepoznata kod ljubitelja mačaka. Sam ih je ohrabrio da se počnu baviti uzgojem i objasnio što je za to potrebno. Entuzijastične dame prihvatile su se posla i u relativno kratkom vremenu njihov trud je rezultirao potpuno novom i priznatom pasminom.

Najveće američke asocijacije Tica i CFF priznali su American Curl-a već 1986.god. dok ga je najpoznatija asocijacija CFA u to vrijeme odobrila preliminarnu registraciju. CFA je priznala American Curla 1991.god. što je isto tako relativno brzo, jer su za priznavanje ponekih pasmina bila potrebna desetljeća.

Europska organizacija FIFa je American Curl-a priznala tek prije nekoliko godina i u našem dijelu svijeta još su uvijek jako rijetke.

I u Americi i u Europi se ocjenjuju prema dužini dlake. Tako imamo dugolakog i kratkodlakog American Curl-a. No, u FIF-i se i jedan i drugi ocjenjuju u drugoj kategoriji, tj. kategoriji srednjedugodlakih mačaka.

Odmah nakon rođenja, mačići American Curl-a imaju potpuno ravne uši. One se počnu „kovrčati“ i zatezati prema nazad kada su mačići stari tri do pet dana. Potrebno je više od 16 tjedana da bi uši zauzele pravu poziciju na glavi i tek tada se može vidjeti gdje će i kako biti smještene. Nakon te dobi uzgajivači mogu utvrditi da li će mačići biti izložbene i  uzgojne kvalitete ili će moći biti samo kućni ljubimci. Ako su uši ravne, mačić je predodređen za kućnog ljubimca. Što je veći luk „zakrivljenosti“ ušiju (od 90-180 stupnjeva), to se smatra da je mačić kvalitetniji, uz naravno sva ostala obilježja pasmine.

„Kovrčave“ ili „zategnute“ uši kod American Curla-a rezultat su mutacije dominantnog gena jednog od roditelja što je ustanovljeno genetskom analizom. Taj gen se nasljeđuje kao dominantna osobina i nije rezultat nikakve „patološke“ mutacije koja bi mački otežavala život kao npr. kod Scottish Folda. Budući je gen dominantan kada su se parile jedinke koje imaju „kovrčave“  uši s običnim domaćim mačkama, većina mačića u leglu je imala „kovrčave“ uši. Zbog toga se pasmina mogla tako brzo i širiti u Sjedinjenim Državama.

Upravo ta specifičnost hrskavice ušiju kod American Curla-a zahtijeva posebnu njegu. Uši se moraju redovito pregledavati i čistiti kako zbog njihove otvorenosti ne bi dolazilo do skupljanja nečistoće i samim tim i upala. Sva ostala njega kod American Curla potpuno je jednostavna bez obzira da li se radilo o kratkodlakom ili dugodlakom primjerku ove pasmine i ne zahtijeva nikakvo posebno održavanje.Naravno, izložbe mačke moraju biti svježe okupane i krzno im treba biti meko i rahlo.

American Curl je po naravi zanimljiva, druželjubiva i obiteljska mačka. Voli  igranje s djecom, voli svoj teritorij i voli sudjelovati u baš svemu što se u kući događa, bilo da kuhate, glačate ili gledate televizor. U svakom slučaju, ona će biti u blizini i budno pratiti kako joj ne bi promaklo nešto važno što je vezano za njene najdraže ljubimce – ljude.

Standard

Posebnost američkog kurla sastoji se u njegovim jedinstveno savinutim atraktivnim ušima.
Oni su vrlo uravnoteženi, elegantni i srednje jake mišićne građe. Vrlo su aktivni, ljupki i zainteresirani. Srednje veličine.

GLAVA:
oblik modificirani klin bez plosnatih mjesta, nešto duža nego široka, sa glatkim prijelazima, srednje veličine i u srazmjeru sa tijelom, njuška zaobljena sa nježnim prijelazima bez naglašenog “whisker break“, brada snažna i čini jednu liniju s vrhom nosa i gornjom usnom.
Profil – nos je srednje dužine i ravan, s laganim uzlazom od donjeg ruba oka prema čelu. Gornji dio glave produžuje se prema vratu bez prekida u nježnom zaobljenju.

UŠI:
široke na osnovi, otvorene, savinute nježno prema natrag. Vrhovi su zaobljeni i savitljivi, poželjno je da su obrašteni. Kut pod kojim su savinuti mora iznositi najmanje 90 stupnjeva, ne smije prelaziti više od 180. Čvrsta hrskavica počinje na osnovi uha i mora činiti najmanje 1/3 uha. Srednje su veličine, uspravna, smještena u kutovima (sa strane) gornjeg dijela ( vrha) glave.

OČI:
srednje velike, oblika oraha, pod laganim kutom između baze uha i vrha nosa. Razmak između očiju je jedna širina oka. Boja se podudara sa bojom krzna izuzetak je kod kolorpointa gdje mora biti plava. Jasna je i sjajna.

TIJELO:
srednje veliko, 11 puta dužine od visine ramena, srednje jakih prsiju i slabina. Mišići su srednje jaki, srednjeg tonusa i gipki.

NOGE:
srednje dužine u srazmjeru sa tijelom, gledane sprijeda i straga ravne srednje koštane građe. Šape srednje velike zaobljene.

REP:
gibak, široki na bazi, sužuje se prema vrhu, dužine tijela.
ACL – gusto obrašten poput perjanice.
ACS – iste dužine krzna kao na tijelu.

KRZNO:
poludugo, nježno, svilenkasto, prilegnuto, gipko, sa minimumom podkrzna. Priznate boje su :bijela, crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, fawn, crvena, krem, kornjačevine, dimaste; srebrene, zlatne, sa uzorcima i kombinacije sa bijelim.

GREŠKE:
sijamski tip, duboki lom na nosu, premalene oči, nisko smještene uši promjena smjera uha, isprekidana linja uha, horizontalno ili vertikalno nabiranje uha, unutarnje nabiranje uha, cjevasto ili zbijeno preveliko tijelo.
ACL – gusto podkrzno veliki ovratnik,gruba ili premekana struktura krzna.
ACS – gusto podkrzno, dobre strukture, gusto i plišasto krzno.
Certifikat isključuje: ekstremno naborane uši kod odraslih, nakazna uha, debela ili okoštana uha i pomanjkanje hrskavičnog dijela uha.
Sude se raspoređeni po bojama u zadanim grupama.
EC Siriuksen Xarlet Curl; dugodlaka smeđi tabi
IC Siriuksen Biella Curl; kornjačevina tabi kratkodlaka
Siriuksen Eero Curl srebrno crveni točkasti kratkodlaki

 

Bodovi:

GLAVA 20
OČI – boja 5
TIJELO 25
KRZNO 15
KONDICIJA 5
UŠI 5