REVIJALNA IZLOŽBA MAČAKA OSIJEK 13.11.2021.

Preko 40 vrhunskih pasminskih mačaka domaćih uzgajivača bit će prikazano na revijalnoj izložbi u subotu, 13. studenog, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku. Za prvu izložbu u organizaciji u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom, pomno su odabrane predstavnice i predstavnici.

Primjerice, Bengalska mačka vrlo atraktivne snježne boje (eng. snow mink), koja je na Svjetskoj izložbi u Vicenzi prije 14 dana osvojila prestižnu titulu Best in Variety (BIV) dolazi iz uzgajivačnice Exotic Leopard iz Siska, u vlasništvu Marinka Babića. Orena se u Italiji natjecala u kategoriji mačića od 7 do 10 mjeseci, a prije Svjetske osvojila je i dvije međunarodne izložbe te ponijela Best in show, titulu najljepše mačke izložbe u svom starosnom razredu. Vrhunsku genetiku Orena je naslijedila od svojih predaka. Iz iste uzgajivačnice su njena majka Pantera, te baka Taska, najtrofejnija Bengalska mačka u Hrvatskoj, koja nosi titulu Supreme Championa nakon osvojenih 20 izložbi u najmanje šest europskih zemalja, uz to je čak 16 puta osvojila titulu BIV, a sedam puta Best in Show, odnosno proglašena je najljepšom mačkom međunarodne izložbe, te je bila i Nacionalni pobjednik 2018. godine.

Bengalska mačka nekoliko je godina hit u međunarodnoj felinologiji, a odlikuje ju jedinstveni izgled divlje mačke. Jedna je od najmlađih pasmina koja se pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća u Sjedinjenim Državama. Nastala je križanjem Azijske leopard s domaćom mačkom, no također ima gene sijamske i burmanske mačke. Rezultat je nova vrsta s prekrasnim točkastim krznom, pasmina s izgledom leoparda ali s dražesnim i ljubaznim temperamentom domaće mačke.

 

„Bengalska mačka je ustvari domaća mačka s fizičkim značajkama divlje mačke Felis Bengalis koja i danas živi u džungli. Posljednjih je godina apsolutni hit među uzgajivačima ali ju mnogi imaju i za ljubimca jer je vrlo aktivna, druželjubiva i dobroćudna“, pojasnila je tajnica Saveza Amelija Leopoldović. Dodala je kako će u Osijeku biti prikazane obje varijacije boja Bengalske mačke, tamnija smeđa i snježna.

Uz Bengalsku, posjetitelji Portanove će u subotu, 13. studenog, od 10 do 18 sati, moći vidjeti i druge trenutno iznimno popularne pasmine, Britansku kratkodlaku mačku, čije predstavnice u Osijek stižu u svim postojećim bojama, te primjerke najveće pasmine, Maine Coon, nježnog diva koji u odrasloj dobi teži i do osam kilograma. Za ljubitelje dugodlakih mačaka osim Maine Coona, bit će zanimljive Perzijske mačke te pasmina Neva Masquerada. Također će biti prikazane i dvije izuzetno rijetke pasmine, Sfinks, bezdlaka mačka, i Britanska dugodlaka mačka, od kojih je svaka atraktivna na svoj način.

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Ulazak će biti omogućen uz obavezno predočenje EU digitalne COVID potvrde. Djeca do 12 godina starosti na izložbu ulaze bez ograničenja.