Bengalska

ben

Osnovne informacije o pasmini

Bengalska mačka je jedna od najmlađe nastalih pasmina umjetnom selekcijom. Prvi puta se pojavljuje pedesetih god. prošlog stoljeća u SAD. Nastala je križanjem Azijske leopard mace i domaće mačke. Svrha križanja bila je dio programa znanstvenog istraživanja mačje leukemije.
Tek 1963 god. uzgajivač J. Mill iz Kalifornije nabavio je Azijsku leopard mačku – Felis bengalis i pario je s američkom domaćom mačkom u svrhu stvaranja nove vrste s prekrasnim točkastim krznom. Prva križanja su ponekad dala i neplodne životinje, ali je uzgoj nastavljen sa plodnim bengalskim mačkama. U uzgojnom programu upotrebljene su još osim domaće mačke, sijamska i burmanska pasmina. Čitav uzgojni program bazirao se na tome da se dobije mačka koja ima izgled leoparda s dražesnim i ljubaznim temperamentom domaće mačke. Prva takva mačka registrirana je 1983. od T.I.C.A. Prva bengalska je uvezena 1991. u Francusku, a od FIF-e je priznata 1999. god.
Uzimajući u obzir te karakteristike uzgajivači i suci moraju dati prednost dobroćudnim osobinama i izgledu koji ima značajke leopard mace.

Bengalska mačka je po vanjskom izgledu u potpunosti slična divljoj leopard mački, a po karakteru domaćoj mački. Ona je atletski građena, okretna, znatiželjna, vrlo aktivna, druželjubiva, dobroćudna i graciozna. Općenito govoreći vrlo je društvena. Vrlo je bitno da je odmalena potpuno socijalizirana.

Bengalska mačka je srednje veličine, mišićave građe, široke klinaste glave koja je u odnosu prema tijelu nešto manja. Profil lagano konveksan, uši zaobljene malene široke na bazi, oči okrugle. Sve te osobine daju joj osebujan i jedinstveni izgled divlje mačke.
Krzno je jedna od glavnih osobina te mačke. Ono je kratko, mekano, svileno i blještavo. Uzorak joj je u obliku rozete-točkasti ili sličan rastegnutom mramorastom uzorku marbel koji često nalazimo kod drugih pasmina. Rep joj je debeo, srednje dugačak te daje mački dobru ravnotežu.

Standard

Bengalska mačka je ustvari domaća mačka sa psihičkim značajkama divlje mačke Felis Bengalis koja i danas živi u džungli. To je mačka divljeg izgleda, ljubazne naravi privržena, znatiželjna i aktivna. BEN je gipka tijela i vrlo mišićava, srednje velika do velika.

GLAVA:
oblik široki modificirani klin, zaobljenog obrisa, duža nego šira.
Kod mužjaka dozvoljeni su široki obrazi. Nešto manja u odnosu prema tijelu, profil blago konkavan, savijen od čela prema hrptu nosa, nos velik, širok lagano nadutog nosnog ogledala, hrbat nosa proteže se iznad razine očiju, obraz istaknute jagodične kosti, njuška puna i široka, poželjni su istaknuti jastučići za brkove.

UŠI:
srednje velike do malene, kratke, široko razmaknute, blago nagnute prema naprijed zaobljenih vrhova, vodoravno odlakavljene, sa otiskom palca na uški, čuperci su na ušima nepoželjni. Gledano s prednje strane čine produžetak obrisa lica.

OČI:
ovalne ili lagano bademaste, velike ne previše istaknute, jako razmaknute i blago ukošene.

TIJELO:
dugo, snažno, veliko u odnosu na glavu, robusne građe, vrlo mišićavo, pogotovo u mužjaka, križa nešto viša od ramena.

NOGE:
srednje duge, stražnje noge nešto više od prednjih, vrlo mišićave. Šape velike i okrugle.

REP:
debeo, na vrhu se sužuje, vrh zaobljen, srednje dugačak.

KRZNO:
kratko do poludugo, gusto, sjajno, blistavo mekano na dodir.
Mačići mogu imati nešto duže krzno.
boje: Marbel crna (smeđa), seal sepia / mink, snježna – koda uzorka 22.
Točkasta crna, seal sepia /mink, snježna – koda uzorka 24.
Marbel 22 i 24, osnovna boja sve nijanse žute, žuto smeđe smećkaste, zlatne ili narančaste brada, prsa trbuh i unutrašnja strana nogu su krem-bijele te su u dobrom kontrastu sa bojom leđa i bokova boja uzorka crna, tamno smeđa ili sa različitim nijansama čokoladne boje i boje cimta. Oči, usta i nos su obrubljeni crnom linijom, jastučići na nogama i vrh repa također crne boje.
Seal sepia / mink- 22 i 24 osnovna boja: boja slonove kosti do krem boja uzorka razne nijanse samurovine do tamne čokoladne oko očiju “naočale“ i na jastučićima brkova i bradi boja slonove kosti do krem.
Jastučići na šapama tamno smeđi sa ružičastim tonom, vrh repa tamno seal (boja tuljana) do boje samurovine.
Snježni 22 i 24 osnovna boja; slonova kost do krem boja uzorka, tamno seal, svjetlo smeđa, boja treseta ili žutosmeđa svijetle naočale, jastučići brkova i brada jastučići na šapama i vrh repa tamno seal i smeđi.
Boja nosnog ogledala kod svih navedenih je ciglasto crvena.

OPIS UZORKA:
MARBEL 22 uzorak proizlazi od klasičnog “tabby” gena, i sličan je mramorastim šarama, samo što je više izdužen. Ne smije pokazivati sličnosti sa “bull eye”. Poželjno je da je položen vodoravno. Okomite tigraste pruge su nepoželjne. Prednost imaju mačke čiji uzorak je osjenčan u tri nijanse. tzv.: osnovna boja, boja crteža i tamni obrub crteža. Kontrast između osnove boje i crteža mora biti jako izražen sa jasnim oštrim rubom oko crteža. Trbuh mora biti točkasti. Kod seal sepia, mink i snježnoga ( 22 31/32/33) ne smije biti razlike između boje crteža na tijelu i oznaka.
TOČKASTI 24 točke -rozete, moraju biti nasumce razbacane ili vodoravno poredane. Sastoje se od dijelova kruga postavljenog okolo jednog crvenkastog centra. Poželjno je da se rozete ne prekrivaju. Okomite pruge nepoželjne, uzduž ramenog dijela poželjna je vodoravna pruga. Kontrast između osnovne boje i rozeta mora biti izražajan, s oštrim obrubom oko rozeta.
Izražajne pruge na licu i bradi su poželjne. Trbuh mora biti točkasti. Kod seal sepia, mink i snježnog (24 31/ 32/33) ne smije biti izrazitog kontrasta između boja oznaka i crteža. (objašnjene za kodu :31 burma, 32 tonkinški, 33 himalaja oznake). BOJE OČIJU: 22/24 zelene, smeđa, zlatna
22/24 / 31,32 plavo-zelena, aquamarin zelene, zlatna
22/24 / 33 plava

GREŠKE:
orijentalni oblik glave, pretamna boja oznaka u odnosu na boju crteža na tijelu kod seal sepia, mink i snježnog, okomite poredana točke na tijelu, okrugli obrubi oko točaka kod marbel (bull eye), dugo i grubo krzno.

DISKVALIFIKACIJA:
manjak točaka na trbuhu, nejednolično obojeni jastučići na šapama, neodgovarajuća boja krzna za pojedinu vrstu, svaka druga boja repa osim crne kod 22/24, svaka druga boja repa osim tamno seal i tamno smeđe kod 22/24- 31,32 i 33.

Bodovi:

GLAVA 20
UŠI 10
OČI 20
TIJELO 25
KRZNO 20
KONDICIJA 5