Korniš rex

crx

Osnovne informacije o pasmini

Korniš rex je jedna vrlo dojmljiva vrsta.To su mačke mekanog, kratkog, valovitog krzna koje se gotovo ne linja. Prva takva mačka rođena je u Engleskoj 1951. god. na farmi Ennismore u pokrajini Cornwall .To je bio mužjak Kallibunker nastao spontanom biološkom mutacijom. Začet je kao dijete grijeha između trobojne domaće mačke Serene i njenog crvenog tigrastog brata Gingera. Ostali mačići u leglu imali su ravnu dlaku baš kao i roditelji.

Njegovo krzno bilo je valovito, slično krznu rex zečeva otkrivenih 1919. u Francuskoj. Vlasnici su se oduševili tim događajem i odlučili pokušati uzgojiti novu pasminu. Osmišljen je uzgojni program kako bi se sačuvala ta recesivna mutacija. Program se bazirao na povratnim parenjima i parenjima s bliskim rođacima ,te unakrsnim parenjima u kombinaciji sa sijamskim, britanskim i burmanskim mačkama. Neki njegovi rođaci preneseni su SAD, pa se i tamo intenzivno radilo na uzgoju nove pasmine.

Nakon mnogo uložena truda stvorene je nova pasmina koja je dobila ime prema pokrajini u kojoj se prvi puta pojavila i od kuda je pokrenuta ideja za uzgoj Korniš rex.

To je vrlo elegantna maca dugih ravnih i vitkih nogu, klinaste glave nešto duže nego šire. Mace dobivene u SAD nešto se razlikuju u obliku glave koji je nešto ovalniji, te nježnjijoj građi tijela. Pasmina je službeno priznata 1967.godine. Vrlo su druželjubive, privržene, ujednačene naravi. Znatiželjne su, te mogu naučiti svakakve vještine: donositi bačeni papirić, hodati na vodilici itd. Nemaju nikakvih problema sa životom u zatvorenu prostoru. Zbog vrlo kratke, mekane i valovite dlake koja se gotovo i ne linja idealne su za ljubitelje maca koji su skloni alergijama. Dovoljno ih je jednom tjedno počešljati mekanom kefom.

Standard

GLAVA:
oblik srednje dugačka, klinasta oblika, dužina glave mora biti za jednu trećinu veća od maksimalne širine; sužuje se prema jakoj bradi. Profil ravan od sredine čela do vrha nosa, lubanja ravna, nos ravan, brada jaka, brkovi i obrve dobre dužine i kovrčavi.

UŠI:
velike, široke na osnovi sužuju se prema zaobljenom vrhu, prekrivene s nježnim krznom. Smještene su visoko na glavi.

OČI:
srednje velike, bademastog oblika, sjajne, jasne, čiste boje.

TIJELO:
čvrsto snažno i mišićavo, robusno, sa dobro razvijenim prsima. Mužjaci snažniji od ženki.

NOGE:
duge, ravne i vitke, šape malene i ovalne.

REP:
dugačak, tanak sužava se prema vrhu, pokriven sa valovitom dlakom.

KRZNO:
kratko i gusto, blago plišasto, bez grube pokrovne dlake, valovito pogotovo na leđima i repu. Priznate su sve boje i uzorci te kombinacije sa bijelim. Sude se podijeljene u grupe.

GREŠKE:
preširoka i preduga glava, malene uši, zbijeno tijelo; manjak muskulature; prekratak rep, rep bez dlake ili sa čupavom dlakom, grubo krzno, premalo kovrčavo, ogoljela mjesta kod odrasle mačke.

Bodovi:

GLAVA 25
BRKOVI i OBRVE 5
TIJELO 25
REP 5
KRZNO 35
KONDICIJA 5