Peterbald

peb

Osnovne informacije o pasmini

Pasmina je rezultat experimentalnog parenja pasmina Don Sphynx i Orijentalne mačke. Pasmina je nastala 1994 godine u Petersburgu u Rusiji. U Rusiji je priznata od WCFa 1996.god.,a u FIFe 2011.

Pertebald je izgledom potpuno odgovara Orijentalnoj i Sijamskoj mački samo što je bez dlake. Kod uzgoja dozvoljeno je parenje sa orijentalnom i sijamskom mačkom. U leglima iz te kombinacije se pojavljuju mačići sa kratkom dlakom i bez dlake.

Standard

TIJELO:
Tijelo mačke je izduženo ,mišićavo,elegantno,na dugim elegantnim nogama.glava je izduženog klinastog oblika.nos u profilu je ravan. Oči su bademastog oblika ,ukošene,uši velike i dobro razmaknute

REP:
Rep je dugačak i u proporciji sa tijelom. Po temperamentu je vrlo društven,znatiželjan,komunikativan. Standard je isti kao i za sijamske i orijentalne mačke.izuzev kod opisa krzna i kože.

KOŽA i NABORI:
Koža je tanka a nabori se nalaze oko njuške,između ušiju i na ramenima. Poželjna je potpuno gola koža . Nailazimo na tri oblika kože:potpuno bez dlake,Flock-rezidualna dlake dužine o 2mm te Brush-sa kovrčavim oštrim kratkim krznom(2mm).,sa golim mjetima na glavi, ramenima i gornjem dijelu leđa. Priznate su sve boje,uzorci i kombinacije sa bijelom bojom Brush varijante ne mogu dobiti certifikat,ali su dozvoljene u uzgoju.

PEB se sudi u pet grupa i u svakoj se dodjeljuje certifikat.

Bodovi

GLAVA 25
OČI 15
TIJELO 25
KRZNO,-koža 20
KONDICIJA 5