Ragdol

rag

Osnovne informacije o pasmini

Ragdoll na hrvatskom jeziku znači krpena lutka. Svoje ime dobila je po tome što se potpuno opušta poput krpene lutke kada ju se podigne na ruke. Imenu također doprinosi njihov nježan temperament i priroda.

Ova vrsta je uzgojena šezdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u, iz kombinacije nečistokrvne bijele perzijske mačke, svete birme i burmanske mačke. Priznata je prvi puta 1965 god. u SAD-u gdje je postala vrlo omiljena.

1969. je uvezena u Vel. Britaniju iz uzgajivačnice Baker. 1975. je gosp. Dayton osnovao međunarodno Ragdoll udruženje, a 1985. nalazimo je već u Njemačkoj i Francuskoj. Od tada sve više raste zanimanje za tu zanimljivu pasminu, a 1992. priznata je od FIFe.

Ragdoll je od perzijske mačke naslijedila snažnu građu tijela i miran karakter, te izvrsnu prilagodbu na život u stanu. Od svete birme naslijedila je pointed oznake na glavi, te nogama i repu.

Postoje mnoge priče o ovoj pasmini. Rado se prepričava da je majku ragdolla (kućnu dugodlaku mačku bez rodovnice zvanu Josephine ) u visokoj skotnosti pregazio auto. Odvezena je u laboratorij na Kalifornijsko Sveučilište gdje je preživjela, ali je promijenila karakter. Postala je veoma mile ćudi, a njeno bi se tijelo opustilo poput krpene lutke kad bi je netko uzeo u ruke. Mačići koje je okotila naslijedili su taj karakter. Gđa Ann Baker otkupila je nekoliko mačića u prvoj i drugoj generaciji i napravila novu pasminu – ragdoll.

Gđa Baker je bila pomalo kontroverzna osoba jer je tvrdila da su poznati genetičari sa sveučilišta eksperimentirali na Josephine provodeći tajni genetički pokus oplodivši je istovremeno s različitim mužjacima (burmanskim, perzijskim, sijamskim i svete birme). Ta je tvrdnja poslije odbačena od strane genetičkih profesionalaca.

Gđa Baker je u međuvremenu nastavila selektivno razmnožavati kupljene mačke davajući prednost željenim karakteristikama kao što su veličina, nježno ponašanje i tendencija opuštanja pri uzimanju, kao i „pointed“ oznake. Bakerova je željela zaštititi ime „ragdoll“, te je osnovala vlastitu udrugu pod nazivom „International Ragdoll Cat Association“ (IRCA) i postavila visoke standarde za one koje žele posjedovati, a pogotovo uzgajati i prodavati ragdoll mačke. To je potrajalo sve do 1975.god kada je već spomenuti gospodin Dayton uspio slomiti standard IRCA  i kada je započeto priznavanje ragdolla u svim većim svjetskim mačjim asocijacijama.

No i danas se tvrdi da sve ragdoll mačke originalno potječu od njihove prve uzgajivačice, gđe Ann Baker.

Ragdoll mačke krasi nježnost i mirnoća, te neizmjerno povjerenje u vlasnika. Smatra se da te mačke posjeduju visok prag osjećaja boli, zbog njihovog načina opuštanja. No to baš nije točno i može biti kobno za mačku. One su itekako osjetljive na bol samo su po naravi mirnije poslušnije i otpornije na stres. Razlog njihove potpune opuštenosti u rukama vlasnika leži u njihovom velikom povjerenju u vlasnika, a ne u genetskom poremećaju. Ta nježna i elegantna maca voli društvo i uživa u maženju i češljanju, znatiželjna je i zanima je sve što se događa oko nje.

Priznata je u tri varijante: bikolor, pointed i mitted.

RAGDOLL BIKOLOR
To je dvobojna “pointed” (sijamske oznake) mačka, bijele brade, prsiju, trbuha, nogu i šapa. Pointed oznake nalazimo na glavi (maska na licu) ušima i repu. Moraju biti dobro ograničene. Preko maske na licu (točno preko nosa ) mora biti dobro naznačena bijela boja u obliku obrnutog slova V. Boja tijela je svjetlija od boje oznaka sa bijelim šarama kao kod svake dvobojne mačke.

RAGDOLL POINTED
Boja oznaka mora biti u dobrom kontrastu s bojom tijela koja je nešto svjetlija od boje oznaka. Oznake nalazimo na glavi – maska na licu, ušima nogama i repu. Ne smije imati ništa bijeloga.

RAGDOLL MITTED
Vrlo je interesantna po rasporedu bijele boje. Boja tijela joj je kao i kod pointed mačke – jednobojno tijelo svjetlije od boje oznaka. No ta mačka mora imati potpuno bijelu bradu prsa, trbuh i donji dio repa. Također, mora na nogama imati bijele imati bijele „čizmice“. Poželjno je još da preko nosa ima bijelu prugu.

Standard

Ragdoli se pojavljuju u tri uzorka: Kolorpoint (sa oznakama), Bikolor (dvobojne) i Mitted.
Priznate su boje: sael ( boja tuljana), plava, čokoladna, lila, crvena i krem, kornjačevine, te iste boje sa tigrastim uzorcima.To su velike i masivne mačke, srednje strukture kostura.

GLAVA:
oblik srednje veliki modificirani klin, sa jednim plosnatim dijelom među ušima, nos na gornjoj trećini nosa mora biti naznačeno jedno lagano zaobljenje, obrazi dobro razvijeni i sužavaju se prema zaobljenoj srednje dugoj njušci s dobro razvijenom bradom.

UŠI:
srednje veličine široke na osnovi, zaobljenih vrhova, široko razmaknute, lagano nagnute prema naprijed.

OČI:
velike, ovalne, vanjski rub oka je položen vodoravno sa osnovicom uha.
Intenzivno plave boje.

TIJELO:
dugačko, mišićavo, srednje građe kostiju, dubokih prsiju, mišićave pozadine, kratkog i snažnog vrata. Kod odraslih mačaka su ramena jednako široka kao i stražnji dio tijela..

NOGE:
srednje duge, srednje koštane građe, stražnje noge nešto više od prednjih. Šape velike, okrugle, kompaktne, sa čupercima dlake između prstiju.

REP:
dugačak, srednje jak u korijenu, sužava se prema vrhu i u srazmjeru je sa tijelom, dobro obrašten, kitnjast.

KRZNO:
srednje dugo, gusto mekano i svilenkasto, lomi se kad je mačka u pokretu. Krzno je najduže na vratu i okružuje lice, dajući mu izgled kao da ima podbradnik. Na samom licu je kratko, a na ramenima i leđima duže, sa strane tijela i na trbuhu srednje dugo do dugo.
Na prednjim nogama srednje dugo, sa čupercima između prstiju. Priznate boje su navedene gore.
A) Kolorpoint obojene oznake moraju biti dobro ograničene, nalaze se na ušima, maski, nogama i repu, boja mora biti u skladu s bojom tijela koja je nešto svjetlija.
B) Bikolor obojene su uši, maska i rep, oznake moraju biti dobro ograničene. Na maski preko nosa se nalazi bijeli crtež u obliku obrnutog slova „V“.
Boja tijela svjetlija od boje oznaka, dozvoljena bijela mrlja na leđima.Trbuh mora biti bijeli bez ijedne mrlje poželjne su bijele noge.
C) Mitted oznake se nalaze na ušima i repu, šape, brada su bijele, na nosu je poželjna bijela pruga.Tijelo je kao kod kolorpointa.Od brade između nogu preko trbuha do korijena repa
proteže se bijela pruga.
D) „nosno ogledalo“ i jastučići na nogama su ružičaste boje.
(nosno ogledalo je stručni vet. izraz za „nose leather“.
E) greške svaka bijela mrlja na krznu, bijelo na ušima i repu, svaka tamna mrlja na bijelom dijelu (trbuh, noge), manjak bijele pruge preko nosa kod mitted.

Ženke su manje od mužjaka, u obzir treba uzeti polaganiji razvoj mačke.

GREŠKE:
uska glava,stop,romanski oblik nosa, prevelika ili premalena uha, špicasta uha, bademaste oči, tanak i dugačak vrat, zbijeno tijelo, uska prsa, kratke noge, ukočeni prsti, manjak čuperaka među prstima, kratak rep, kratko krzno.

Bodovi

GLAVA 20
UŠI 5
OČI 5
TJELO 20
NOGE 5
KRZNO 35
KONDICIJA 5