Europska

eur

Osnovne informacije o pasmini

Za europsku mačku se smatra da je direktan potomak divlje afričke mačke .Prve podatke o njezinu postojanju nailazimo na crtežima u egipatskim grobovima Iz Egipta je kao domaća mačka prenesena u Grčku i Rimsko carstvo te se odatle raširila po čitavoj Europi.

Danas se smatra da potječe iz selektivnog uzgoja od domaće mačke. Ekvivalent je britanskoj i američkoj kratkodlakoj mački. Prvi standard objavljen je 1925.god. FIFe je priznaje 1982. god.
Najzastupljenija je kao pasmina u Skandinavskim zemljama. Po svom ponašanju ima dvije karakteristike: izuzetnu prilagodljivost na okolinu i veliku raznolikost između pojedinih jedinki koja je unaprijeđena kroz slučajna parenja.

Mačka je izuzetno zdrava pasmina, snažne građe i jakog imunog sistema.Vrlo je aktivna,temperamentna, prilagodljiva i dobar je lovac. Obzirom na kratku dlaku lako se održava. Nalazimo je u svim bojama,uzorcima i kombinacijama s bijelom bojom.

Standard

Europska mačka slična je domaćoj mački i nastala je bez nekih posebnih uzgojnih pravila. Idealna europska mačka ne smije biti križana ni sa jednom pasminom. Uzgoj mora biti baziran na činjenici da se dobije snažno robusno i gipko tijelo, koje se anatomski ne razlikuje od tijela domaće mačke. Veličina: srednja do velika.

GLAVA:
oblik prilično velika, lice ostavlja dojam da je okruglo, međutim je nešto duže nego šire. Čelo i lubanja blago zaobljeni. Obrazi dobro razvijeni, nos ravan, srednje dužine, jednako širok u cijeloj dužini; prijelaz između čela i nosa jasno naglašen sa blagim uleknućem u visini očiju, brada snažna.

UŠI:
srednje veličine, blago zaobljene na vrhovima, mogu imati i čuperke. Visina ušiju odgovara širini uha na osnovi, razmaknute i uspravne.

OČI:
okrugle, izražajne, razmaknute i blago ukošene. Jasne i čiste boje. Boje: zelena, boja jantara, plava, raznobojne (plava i jantarna).

TIJELO:
srednje dužine, mišićavo, robusno, jako, sa dobro razvijenim prsnim košom. Vrat srednje dug i mišićav.

NOGE:
snažne, srednje dužine; sužavaju se ravnomjerno prema čvrstim okruglim šapama.

REP:
srednje dužine, prilično debeo na korijenu postepeno se sužava prema zaobljenom vrhu.

KRZNO:
kratko i gusto, sjajno i elastično. Priznate boje: bijela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka, te od kombinacija sa bijelim: van, harlekin i bikolor.

GREŠKE:
obješeni obrazi.

Greške koje isključuju certifikat: nos-jasan stop, zbijeno i vitko tijelo, dugačko ili vunasto krzno, vidljiv znak koji ukazuje da se radi o križanju pasmina .

Bodovi:

GLAVA 25
TIJELO 25
OČI 10
KRZNO 35
KONDICIJA 5