La Perm

LPL / LPS

Osnovne informacije o pasmini

Pasmina La Perme nastala je prirodnom mutacijom. Priznata je u dvije dužine krzna: poludugodlaka (LPL) i kratkodla (LPS ). Svi dijelovi tijela u skladu su s veličinom mačke. Pasmina treba 2-3 godine da se u potpunosti razvije.

Na farmi Linde Koehlen „The  Dallas-Oregon“ u-USA, 1982 god.mačka je rodila šest mačića od kojih je jedna ženkica bila potpuno različita od ostalih mačića. Imala je velike široko razmaknute uši i bila je gotovo bez dlake. Na koži joj je bio jasno vidljiv tigrasti uzorak. Sa osam tjedana to ružno mače dobilo je mekanu i finu kovrčavu dlaku, a sa četiri mjeseca tijelo mačića bilo je potpuno pokriveno s  nježnom kovrčavom dlakom. Mačić je nazvan Curly.

Vlasnica Linda Koehl odlučila je zadržati mačića kao kućnu macu, nakon nemilog događaja kad se mačić željan topline zavukao u motor auta i skoro poginuo. Curly je dobila mačiće iste kao i ona. Linda  je nakon toga i nagovora drugih mačkara odlučila započeti uzgoj takvih mačaka. Mace je nazvala La Perm. Kroz desetak godina rođeno je mnogo mačića. Mace su izlagane na izložbama, te pokazane sucima i uzgajivačima koji su se  zainteresirali za te mace, te je tako započeo i intenzivan uzgoj nove pasmine.  Otkriveno je je da je kovrčava dlaka dominantno prirođena.

Pasmina je prvo priznata od TICA, CFA, te 2015 u FIFe.

La Perm je jako socijalizirana maca, vrlo aktivna, privržena ljudima. Glasa se poput nježnog cvrkuta ptica, inteligentna je, okretna, druželjubiva, lako se naući trikovima i igrama. Ono što  ne voli je prazna zdjelica za hranu i vodu.

Standard

GLAVA:
modificirani klin, lagano zaobljena nježnog obrisa ,nešto duža nego šira. Razlikuje se prema spolu: mužjaci imaju nešto širu glavu od ženki  što je čini kraćom. Čelo čini prema lubanji gotovo ravnu površinu. Nos ravan, širok , srednje dug . U profilu ima jedno lagano udubljnje, ali ne stop. OBRAZI: visoke kosti lica s nježnim obrisima, slijede oblik klina. Puni obrazi dozvoljeni su kod mužjaka. Njuška lagano široka, zaobljenih kontura u skladu s klinom. Brada snažna u profilu, u liniji je s vrhom nosa. Brkovi su dugački, fleksibilni, mogu biti kovrčavi i ravni.Kratki  ili slomljeni dozvoljeni su samo -kod mačića. Jastučići brkova su puni i zaobljeni.

UŠI:
srednje velike, široke u bazi, lagano zaobljenih vrhova, obraštene s čupercima na vrhu. Čuperci su poželjni samo kod LPL i nisu dozvoljeni kod LPS. Uši su smješetene tako da čine produžetak klina glave.

OČI:
prilično velike,izražajne, ovalne, smješetene dobro razmaknutoi lagano ukošeno prema bazi ušiju. Dozvoljene su sve boje ovisno o boji krzna.

TIJELO:
srednje veličine elegantno, bokovi su nešto viši od ramena. Oblik tijela skladan i uravnotežen. Srednje  građe kostiju i mišičavo. Vrat je srednje dug, uspravan u skladu s tijelom. Trup srednje dužine – dužine oko jedne i pol visine do ramena. Prsa i bokovi srednje dubine. Noge srednje  dužine, odgovaraju dužini tijela, srednje koštane građe. Šape zaobljene.

REP:
dužina, barem do ramena, po mogućnosti do vrata,sužava se od baze korijena prema vrhu

LPL- Kao perjanica s kovrčavaom dlakom.

LPS-  Pokriven s kovrčavom  kratkom dlakom ,kao četka za boce.

KRZNO:
LPL- poludugo,
LPS- kratko,kovrčavo i valovito.

KVALITETA KRZNA:
krzno mora biti rahlo i elastično tako da se može lako provući ruka po koži kroz krzno. Mora biti prozračno i elastično tako da se može lako razdvojiti ako puhnete u njega. Najčvršće  kovrče se nalaze na ovratniku i bazi ušiju gdje se nalaze svi tipovi krzna,mješavina meke i oštre dlake.

Mekoća krzna može varirati od jedinke do jedinke i spola  mačke. Karakteristično je za pasminu da linjanje nije vezano za  jedno doba godine. Linjane može biti potpuno ili djelomično i kroz to vrijeme mačke imaju tanko krzno i gola mjesta –bez dlake. Inače tanko krzno je dozvoljeno kod mačića.

LPL- krzno izgleda kudravo i neuredno.

LPS- tekstura je čvršaća nego kod poludugodlakih mačaka.

BOJA:
priznate su sve boje kao i svi uzorci i kombinacije sa bijelim.

GREŠKE:
koje isključuju certifikat: gola mjesta bez dlake ili pretanko krzno kod odraslih mačaka.

DISKVALIFIKACIJA:
Cobby ili kratka u tipu, SIA ili ORI tip mačke.

Bodovi:

GLAVA 15
UŠI: 10      35
TIJELO: 10
NOGE: 10  30
REP: 10
OČI: 10
KRZNO ( kvaliteta i tekstura ): 20  30        
KRZNO ( boja, „ticking“ i crtež ): 20
KONDICIJA: 5   5