Egzotična

exo

Osnovne informacije o pasmini

Egzotična mačka nastala je tijekom mnogih godina eksperimentiranja i križanja američke kratkodlake mačke s perzijskom mačkom. Uzgojni cilj je bila mačka što je u svemu istovjetna perzijskoj osim u duljini dlake. Dlaka je kod egzotične mačke kratko-srednje duljine, mekana, ali nije polegnuta kao kod perzijske mačke.
Uzgajivači tvrde da je narav egzotičnih mačaka u uskoj svezi s njihovom bojom ili oznakom, pa tako za prugaste mačke tvrde da su aktivne i radoznale, a da su himalajke razigrane i zabavne. Bez obzira na to da li su tvrdnje istinite ili nisu, zasigurno se može tvrditi da egzote krase nježnost i privrženost, te laka prilagodljivost okruženju. Može se dogoditi da imaju kraće ispade razigranosti, međutim vrlo su rijetko destruktivne, najčešće ostaju mirne, kao tihi promatrači.
Dnevna njega i češljanje neophodne su radnje za održavanje dlake, a i povremena će kupanja pomoći da dlaka ostane sjajna i suha.
Mačke se vrlo lako naviknu na brigu vlasnika o njihovoj dlaci, posebno ako se s time počne u ranoj dobi, dok su još mačići. Vlasnik perzijske ili egzotične mačke vrlo će brzo naučiti uživati u češljanju i njezi svoje ljubimice, jednako toliko koliko će uživati u njezinu društvu.
Rodovnice koje izdaju međunarodne organizacije, kao što su FIFe, CFA, TICA, jamstvo je da kupac dobiva mačku koja odgovara standardu.

Standard

OPČENITO:
veličina srednje velike do velike

GLAVA oblik:
okrugla i masivna, dobro proporcionirana, vrlo široke lubanje, čelo zaobljeno, obrazi puni i široki, nos kratak, širok, u cijeloj dužini sa naglašenim “stopom”, ali ne tupi, nosni otvori moraju biti otvoreni da bi mačka lakše disala. Stop mora biti smješten po sredini između očiju, ne smije biti smješten iznad gornjeg ili donjeg kapka, brada snažna, jaka čeljust široka i snažna, izraz otvoreni.

UŠI:
malene, zaobljene na vrhu , po mogućnosti sa čupercima smještene nisko na lubanji i vrlo dobro razmaknute.

OČI:
velike, okrugle, otvorene, dobro razmaknute, izražajne i sjajne. Boja mora biti jasna kako je propisana za svaki varietet.

TIJELO:
mišićavo, zbito, na niskim snažnim nogama, ramena i leđa masivna, vrat kratak i snažan.

NOGE:
kratke, debele i snažne, šape velike i okrugle sa čupercima dlaka između prstiju.

REP EXO:
kratak i dobro obrašten, na kraju zaobljen.

PER:
kratak i kitnjast u proporciji s tijelom.

KRZNO EXO:
kratko, gusto, plišasto i mekano, ne smije biti prilegnuto uz tijelo.

PER:
dugo , gusto svileno, dlaka tvori raskošni ovratnik koji prekriva ramena i prsa. Priznate boje su : bijela, crna , plava, čokoladna, lila, crvena, krem; kornjačevine; srebrene zlatne; dimaste; sa uzorkom u kombinaciji sa bijelim (van, harlekin, bikolor), s oznakama. Detaljan opis nalazi u EMS kodama.

GREŠKE:
malene, slabe, predugo tijelo, predebele, uska prsa, previsoke noge, deformacije prsne kosti, svaka deformacija lubanje, zubala, nekorektan zagriz, premaleni nosni otvori, stalno isplaženi jezik, progenija, svaki oblik očiju koji nije okrugao, suzne oči, prevelike uši, previsoko smještene uši, prekratko krzno kod PER, premalo podkrzna kod EXO/PER, predugi rep, prešiljati vrh repa, lom na repu.

Bodovi:

GLAVA 25
OČI – boja 15
TJELO 25
KRZNO 30
KONDICIJA 5