Norveška šumska

nfo

Osnovne informacije o pasmini

Norveška šumska mačka je bez sumnje mačka vrlo starog porijekla. U svojoj zemlji poznata je pod nazivom Nors Skoggkatt. Spominje se u mitologiji i o njoj su ispričane basne još u prvoj polovici 18. stoljeća. Prema usmenoj predaji ta je mačka “čarobnica” koja živi u prostranim šumama sjevera, te se na momente pojavljuje i nestaje među drvećem. Rep te mačke je kitnjast i bogato obrašten. Međutim poznato je da porijeklo te mačke treba tražiti u južnoj Rusiji, Turskoj i Iranu. Pretpostavlja se da su je od tamo donijeli vikinški moreplovci još u devetom stoljeću za lov na miševe. Mačka se izvrsno prilagodila na oštru sjevernu klimu i život u prirodi.

Kao čistokrvna mačka pojavljuje se još 1912 god. Uzgajivači su radili na vrlo opsežnom uzgojnom planu te se službeno pojavljuje na izložbi u Oslu pred II. svjetski rat. Sam uzgojni program nije baš tekao prema planu i pasmina je priznata tek 1972. god. Od FIF-e je priznata 1977.god. Od tada je poraslo zanimanje za tu prirodnu i lijepu mačku te ja danas susrećemo na svim izložbama u svijetu.

Ona i danas živi slobodna u prostranim šumama sjevera. Lako se prilagodi i na život u stanu no neobično cijeni slobodu. Po prirodi je vrlo znatiželjna, izvrstan je lovac, zaigrana je i druželjubiva, te vrlo inteligentna. S velikom pažnjom proučava svoj teritorij i izvrsno poznaje svoju lovinu i njene navike. Kad nije u lovu uživa u udobnosti kućnog života i društvu čovjeka. Prema vlasniku pokazuje veliku privrženost, voli se maziti i voli da je se hvali. Ima vrlo snažno razvijen osjećaj vlasništva za svoj teritorij, te ga teško s nekim dijeli, pogotovo ako su pitanju dva mužjaka. No ako je prostor dovoljno velik nema nekih većih problema.

Standard

Norveška mačka je velika mačka.

GLAVA:
oblik istostranični trokut, dobre visine gledano u profilu, lagano zaobljena čela, dugog ravnog profila, bez pregiba (stopa), brada snažna.

UŠI:
velike široke na osnovi, smještene visoko na glavi , sužavaju se prema vrhu sa čupercima dlake na vrhu i čupercima dlake u unutrašnjosti uha, vanjski rubovi ušiju čine liniju koja se preko obraza spušta na bradu.

OČI:
velike, ovalne otvorene, lagano ukošeno smještene, budna izgleda dozvoljene su sve boje bez obzira na boju dlake.

TIJELO:
dugo, snažno, snažne koštane strukture.

NOGE:
visoke, snažne, stražnje noge nešto više od prednjih. Šape velike, okrugle u srazmjeru sa nogama..

REP:
dugačak i obrašten mora dosezati najmanje do ramena, preporučljivo do vrata.

KRZNO:
poludugo, vunastog podkrzna, prekriveno grubom i sjajnom dlakom otpornom na vodu. .
Gruba dlaka prekriva leđa i slabine. Mačka u punoj kondiciji krzna ima bogati ovratnik , košuljicu i pumperice na stražnjim nogama.
Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, ambra, svijetla ambra; kornjačevine; srebrena, zlatne; dimaste; sa uzorkom i kombinacije sa bijelim. Nisu priznate; čokoladna, lila, cimet, fawn(boja srne)i s oznakama.
U obzir se uvijek mora uzeti spori razvitak mačke. Mužjaci su veći od ženki. Krzno se boduje prema kvaliteti. Sude se raspoređene po bojama u zadanim grupama.

GREŠKE:
premalene i nježno građene, okrugla ili četvrtasta glava, neravan profil, malene previše razmaknute ili preusko smještene uši, kratke u tanke noge, kratak rep, suho filcasto i presvileno krzno.

Bodovi:

GLAVA 20
UŠI: 10
OČI: 5
TJELO 25
KRZNO 25
KONDICIJA 5