Balinese

bal

Osnovne informacije o pasmini

Prva takva mačka je rođena u SAD oko 1951 god. U leglu sijamske mačke rođeni su i neki dugodlaki mačići. Nije se znalo da li je duga dlaka rezultat nekog daljnjeg križanja sa perzijskom mačkom ili spontana mutacija. Za to postoje dva objašnjenja. Gen za kratku dlaku je dominantan, a za dugu recesivan.

Dominantni gen obično potisne recesivni gen i potomci su kratkodlaki. Potomci će međutim taj gen prenositi generacijama, te se može dogoditi da se duga dlaka nikad ne pojavi. Međutim ako se pare dvije mace koji nose recesivni gen, postoje veliki izgledi da se rodi mačić s dugom dlakom.

To ukazuje na mogućnost da su sijamke bile nekad i križane sa dugodlakim macama. Tako se je i pojavio mačić duge dlake u navedenom leglu. Druga mogućnost je da je došlo do spontane mutacije koja isto nije rijetkost i nije neuobičajena. Isprva je ta mačka nazivana dugodlaka sijamska mačka, a kasnije je joj je ime promijenjeno u balinezijsku mačku, jer njeni pokreti i elegancija podsjećaju na kretnje balinezijskih plesačica.

Struktura njihova tijela nije tako vitka kao kod sijamske mačke. Krzno joj ima tipična obilježja sijamke, a dlaka je poluduga i svilena. Oči su oblika badema i intenzivno plave boje. C.F.A. i T.I.C.A  su je priznale 1970. god a FIF-e 1972. god.

Po temperamentu i karakteru vrlo je slična sijamskoj mački. Vrlo je društvena i zaigrana i ne podnosi samoću. Ako joj ne posvetite dovoljno pažnje ona će svoje nezadovoljstvo izraziti bučnim glasanjem ili na neki drugi način. Krzno joj je fino i svileno pa je treba nježno češljati bar jednom tjedno pazeći da ne oštetimo krzno. Ako je želite izlagati treba je okupati bar nekoliko dana prije izložbe.

Standard

BALINEŠKA, ORIENTALNA DOGODLAKA /KRATKODLAKA i SIJAMSKA MAČKA
BAL,OLH/OSH ,SIA
Sve ove pasmine imaju isti standard. Idealna mačka je vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Srednje veličine.

GLAVA: oblik srednje veličine u ravnoteži sa tijelom, klinastog oblika s ravnim linijama. Klin počinje na nosu i širi se jednolično ravnim linijama na obje strane prema ušima. Linije ne smiju biti prekinute sa “wiskers break”. Lubanja gledana iz profila je koveksna. Nos dugačak i ravan, bez prekida od čela do vrha, njuška uska, brada/čeljust srednje velika, vrh brade čini okomitu crtu sa vrhom nosa.

UŠI: velike i zašiljene, široke na osnovi, smještene tako da produžuju liniju klina.

OČI: srednje veličine, ne smiju biti preduboko smještene ni izbočene, bademastog oblika, blago ukošene prema nosu i u skladu sa linijom klina. boja: BAL/SIA: čista, jasna i sjajna intenzivno plava. OLH/OSH: blistavo zelena.

TIJELO: dugačko, vitko, mišićavo, skladno i elegantno. Dugačak i vitki vrat. Ramena ne smiju biti šira od bokova.

NOGE: Duge i vitke u skladu sa tijelom. Šape: malene i ovalne. REP: dugačak, tanak također i na osnovi sužava se prema vrhu.

KRZNO OSH/SIA: vrlo kratko, nježno, sjajno, svileno i pripijeno uz tijelo.
BAL/OLH: svileno i nježno, srednje dugačko na tijelu, sa ovratnikom na leđima i nešto grublje ( poput perja), bez podkrzna.
Boja BAL/SIA: Oznake: maska na licu, oznake na ušima,nogama i repu.
Boja oznaka mora biti jednolična. Maska ne smije preči preko gornjeg dijela lubanje. Vezana je tragovima obojenja za uške. Boja tijela je jednolična i u jasnom kontrastu sa bojom oznaka, dozvoljeno je blago osjenčanje na bokovima. OLH/OSH: jednolična bez tragova uzorka ili osjenčanja kod jednobojnih varijeteta, brkovi i obrve moraju biti u skladu sa bojom tijela.
Priznate boje kod BAL/SIA: bijela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Mačke sa uzorkom imaju kodu 21-nespecifična tigrasta. Napomena: kod crvene i krem boje blijede pruge na glavi, nogama i repu, ne uzimaju se kao greška. Bijela SIA w 67 naziva se još”Foreign White”..
Priznate boje kod OLH/OSH: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn, sve ove boje u kornjačevini, te zadimljene, te sa uzorkom i srebrene sa uzorkom. U kombinaciji sa bijelom bojom imamo: van, harlekin i bikolor, sve ove zadimljene, sa uzorkom i srebrne sa uzorkom.
Napomena: crna boja naziva se još “Ebony”, čokoladna “Havana”, lila “Lavender”. Srebrna osnovna boja na korijenu dlake može izbijati i na površinu.

GREŠKE: BAL/SIA tamna ili bijela mrlja na trbuhu i bokovima, neravnomjerno obojene dlake u oznakama, pruge u oznakama izuzev kod tigrastih mačaka. ORL/OSH tigrasti uzorak kod jednobojnih mačaka.

Greške koje isključuju certifikat:
BAL/SIA: nedovoljno kontrasta između oznaka i boje tijela, manjak obojenja na nogama (kod crvena i krem)
OLH/OSH: žućkasta boja oči umjesto zelene
DISKVALIFIKACIJA: BAL/SIA svaka druga boja očiju osim plave

 

Bodovi

GLAVA 25
BOJA OČI 15
TJELO 25
KRZNO 10
Boja tijela i oznaka
BAL/SIA
tijelo 10
oznake 10
ORL/OSH
tijelo 20
KONDICIJA 5