British

bsh / blh

Osnovne informacije o pasmini

Britanska mačka je jedna od najpopularnijih kratkodlakih mačaka u Europi. Vrlo je prilagodljiva, što znači da jednako sretno može živjeti u stanu i na selu. Svojom građom i okruglom glavom, velikim okruglim očima i plišanim krznom podsjeća na plišane medvjediće.

Ideja da se uzgoji i stvori nova pasmina iz ulične domaće mačke nastala je u Engleskoj, u 18 stoljeću. Engleski uzgajivači, među kojima je bio i poznati uzgajivač Mr H Weir, počeli su sa selektivnim uzgojem tih mješanaca. Prva takva mačka bila je izložena 1871. god. na izložbi u Londonu, pored ostalih uvezenih egzotičnih mačaka, popularnih u to doba. Mačka je nazvana Britanskom mačkom. Prvi klub Britanskih mačaka osnovan je 1901 u Engleskoj. Prva britanska mačka bila je svijetlo plave boje.

I danas je to jedna od najčešćih boja. Budući je bila vrlo slična kartuzijskoj mački često su križane te dvije pasmine. Britanske mačke su križane i sa perzijskim mačkama da bi se poboljšao tip, a i dobila raznolikost boja koje danas nalazimo kod te pasmine.

FIF-e je 1997. God. odlučila razdvojiti britansku mačku od kartuzijske budući su to dvije različite pasmine što je i učinjeno. Danas je zabranjeno pariti te dvije pasmine zajedno.
Britanskoj mački vrlo su slične Europska i Američka mačka. TICA izdaje suvremeni standard, a on je publiciran i priznat od FIF-e 1993 godine.

Britanska mačka je vrlo ujednačena temperamenta, prilagodljiva, zaigrana i nenametljiva. Ponekad provodi sate spavajući, vole se maziti i družiti s članovima obitelji. Unatoč svojoj mirnoj ćudi  ne mire se baš sa svim situacijama i sigurno će vam to jasno dati do znanja, ako su nečim nezadovoljne. Kako imaju kratko, krzno lako ih se njeguje.

Kako su u prošlosti znale biti parene s perziskim mačkama zbog poboljšanja tipa ( okruglije glave, okruglije oči, manje uši, gušće krzna i dr. ), u nekim leglima su se uzgajivačima znali pojavljivati dugodlaci primjerci koji se nisu priznavali, a roditelji koji su nosili gen za dugu dlaku isključivali su se iz uzgoja.

Određenom broju uzgajivača svidjeli su se baš ti dugodlaci primjerci koji su podsjećali na stari tip perzijskih mačaka ( iz osamdesetih godina prošlog stoljeća ), te su radili na uzgoju i priznavanju nove pasmine – dugodlake britanke. FIFe je dugodlake britanske mačke preliminarno priznala 2015.god., te se sada mogu natjecati u razredima 9. i 7., tj. do međunarodnog šampiona. Očekuje se da će u godinama koje dolaze biti u potpunosti priznate kao ravnopravna pasmina na međunarodnim izložbama.

Standard

Srednje velike do velik.

GLAVA:
oblik okrugla i masivna, široke lubanje, nos kratak, širok i ravan s blagim uleknućem, ali ne stop kao kod EXO, brada snažna.

UŠI:
malene na vrhovima blago zaobljene, široko razmaknute.

OČI:
velike, okrugle, otvorene, izražajne, široko razmaknute.
Boja: bakrenasta ili narančasta, plava, raznobojne, zelene, plavozelene.

TIJELO:
mišićavo, zbijeno, širokih prsiju, ramena i leđa, snažno, vrat je dobro razvijen, vrlo snažan i kratak.

NOGE:
kratke i snažne, šape okrugle i snažne.

REP:
kratak i debeo sa blago zaobljenim vrhom.

KRZNO:
kratko, gusto, sa gustim podkrznom, ne smije biti prilegnuto i nježno na dodir, mora biti oštro.
Boja: priznate su u svim bojama, uzorcima, kombinacijama s bijelim, srebrene, te sa oznakama. Kod jednobojnih svaka dlaka mora biti jednolično obojena duž cijele dužine, izuzetak čine tigraste, srebrene i s oznakama. Kombinacija sa bijelom bojom: van, harlekin i bikolor .
Napomena: Bijele mačke sa bojom očiju 61/67 (plava) sude se zajedno u istoj grupi. Mačke sa zelenom bojom očiju i sa bakrenastom bojim očiju sude se u odvojenim grupama (npr. tigrasta sa zelenim očima i tigrasta sa bakrenim očima). Sve boje očiju kod van i harlekina sude se istoj grupi. Srebreno osjenčane i shell: crna, plava, čokoladna, lila imaju zeleno-plave ili zelene oči okružene bojom tippiga, dok crvena krem i kornjačevine imaju bakrenu boju očiju; također su oči okružene bojom tippinga. Tipping-osjenčani uzorak. Zlatne su priznate samo u crnoj i plavoj boji ,oči su zelene ili zeleno –žućkaste. Kod mačaka sa oznakama boja očiju je isključivo plava.
Greške su sva odstupanja od standarda, kao i greške u navedene u općem dijelu.

 

Bodovi:

GLAVA 30
OČI 10
TIJELO 20
KRZNO 35
KONDICIJA 5