Sokoke

sok

Osnovne informacije o pasmini

Pasmina sokoke porijeklom je iz pokrajina Sokoke u Keniji.Tamo živi slobodno u divljini.Starosjedioci je zovu Kadzonzo.Obožava penjanje i visine tako da najveći dio vremena provodi penjući se po drveću.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća engleskinja Jeni Slater boravi u Keniji gdje je i upoznala tu mačku.Zavolila je tu macu kao kućnog ljubimca, pripitomila je majku s mačićima te započinje uzgoj te mace.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća uvozi ih u Englesku i započinje intenzivan uzgoj. Pasmini daje naziv Afrička kratkodlaka mačka.Surađuje s uzgajivačima iz Danske i pasmina je priznata 1992 u Danskoj,a zatim i u ostalim zemljama. FIFe priznaje pasminu 1993.,i tada pasmina dobiva naziv Sokoke prema pokrajini iz koje potječe.
Uzgoj pasmine je kompliciran zbog podneblja iz kojega potječe, pa tu pasminu dosta rijetko viđamo.Mačka je po temperamentu vrlo aktivna,dobar je plivač i vrstan penjač. Dobro se prilagođava na život u kući ,ali nadasve voli slobodu i mogućnost da se penje.

Standard

GLAVA:
oblik modificirani klin, nešto manja o odnosu na tijelo. Profil: vrh lubanje gotovo plosnata, nos srednje dugi, ravan, kratak i blago zakrivljen prijelaz između nosnog hrpta i čela, široki, razmjerno odsječen na kraju jagodične kosti visoke i naglašene, jastučići za brkove dobro naznačeni, brada snažna i široka, u liniji sa vrhom nosa.

UŠI:
srednje veličine, široke na osnovi, vrhovi blago zaobljeni, poželjni čuperci dlake na vršcima. Smještene srednje visoko. Razmak između ušiju je širina jednog uha.

OČI:
velike široko razmaknute prema nosu blago ukošene, bademaste. Blistajuće i izražajne. Boja :jantarna do svijetlo zelena. Obrubljene sa istom bojom kao i na tamnim dijelovima uzorka.

TIJELO:
srednje veličine, vitko, mišićavo, kosti snažne građe, dobro razvijenog i istaknutog prsnog koša.

NOGE:
duge, vitke, mišićave. Stražnje noge duže od prednjih,stražnje noge su pod kutom, to je značajno za tu pasminu. Šape ovalne.

REP:
srednje dužine sužava se prema vrhu.

KRZNO:
vrlo kratko, pripijeno uz tijelo ,sjajno, vrlo malo podkrzna ili ga gotovo nema. Boja: sva osjenčanja kao kod crnog “tabby”. Uzorak: mramorasto tigrasti. Nosno ogledalo ciglasto-crvene boje obrubljeno bojom uzorka. Jastučići na nogama crni ili seal. GREŠKE: orijentalni tip glave, izraženi stop, “pinch”, kratki debeli vrat, zbijeno tijelo, manjak elegancije.

Bodovi

GLAVA 15
OČI 10
TIJELO 25
KRZNO boja 30
kvaliteta,sastav,dužina 15
KONDICIJA 5