German Rex

grx

Osnovne informacije o pasmini

German Rex je jedna od najstarijih predstavnika rex pasmina i vuče porijeklo iz Njemacke. Plavo sivi mačak Munk poznat je još iz 1930. godine.

Munk je tada živio u Konigsbergu, a u današnjem Kalinjingradu u Rusiji. Prve REX mačke u Europi koje mi poznajemo nisu nastale ciljanim uzgojem već sasvim spontano. U leglu kratkodlakih maca pojavio se jedan  plišano-kovrčavi mačić -ženka. Ista je postala pramajka te nove pasmine. Razlog kovrčava krzna je genetska mutacija.

Pramajka danasnjih German Rexova je nađena u vrtu bolnice Hufenland klinik u Berlinu 1951. Maca kovrčava krzna nazvana je Lammchen-Janjesce, a usvojila ju je liječnica Rose Schener-Karpini koja ju je i našla. Janjesce je 1957. god.  okotila kovrčave bebe čiji je otac bio mačak kratke glatke dlake. Mačići Curli, Marko Polo i Kristofer Kolumbo su udomljeni  na različitim lokacijama . Mačić imenom Kristofer Kolumbo završio je u SAD i uzet je za uzgoj rex mačaka, Marko Polo u Francuskoj, a Curli je ostao u Njemačkoj. Maca Janjesce imala je još leglo sa sinom Blakijem i rodila još kovrčavih beba.

Janjesce je uginula 1967 u istočnom Berlinu. Od njenih potomaka ostala su 3 mačića koji su završili u uzgajivačnici “von Grund”   obitelji Barensfeld. Oni su križani s mačkom hibridom imena Bonifatus i dobili su opet kovrčave mačiće, te je tako stvorena osnova za daljnji uzgoj. Obitelj Wollner nastavila je daljni uzgoj GRX 1973.

Pasnima je rijetko korištena za dobivanje novih pasmina te je skoro izumrla. I danas je to još uvijek vrlo rijetka pasmina. GRX često nazivaju i “Pudel Katze”zbog njenog kovrčavog, svilenog i mekog krzna.  FIFe je priznala pasminu 1982. Godine.

Standard

GLAVA:
oblik zaobljena, široka između uši, obrazi dobro razvijeni, nos blago udubljenje na osnovi, brada jaka, brkovi vrlo kratki i kovrčavi.

UŠI:
srednje veličine, široke na osnovi, blago zaobljene na vrhu, obraštene sa nježnom dlakom sa vanjske strane, unutarnja strana slabije odlakavljena.

OČI:
srednje veličine, dobro otvorene i razmaknute, smještene prema vanjskoj strani nosa, sjajne u skladu sa bojom krzna.

TIJELO:
čvrsto, mišićavo, srednje veličine, ali ne masivno. Prsa jaka, gledana iz profila zaobljena, leđa ravna od ramena do trtice.

NOGE:
srednje dužine, razmjerno nježne. Šape dobro razvijene zaobljene.

REP:
srednje dužine, na korijenu jak, sužava se prema zaobljenom vrhu, obrašten.

KRZNO:
kratko, plišasto, mekano i svileno. Gustoća krzna varira od tanke i mekane do guste naddlake, valovito, bez grube dlake.To je karakteristika te vrste. Priznate su sve boje, uzorci i kombinacije sa bijelim. Sude se raspoređene u grupe.

GREŠKE:
duga, špicasta glava, malene uši, manjak muskulature, kratak i goli rep; grubo, slabo valovito krzno, djelomično ogoljela mjesta.

GRUPE BOJA PO KOJIMA SU RASPOREĐENE I PO KOJIMA SE SUDE REX MAČKE:

GRUPA I: crna, plava, čokoladana, lila, boja cimeta, fawn, te iste zadimljene
GRUPA II : sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA III: crvene, krem, konjačavine, sa i bez aguti (tigrasta) crvena , krem, kornjačevina zadimljena i srebrna
crvena, krem, kornjačevina zlatna
GRUPA IV: sve gore navadene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA V: crna, plava, čokoladna, lila boja cimeta, fawn tigrasta crna, plava, čokoladna, boja cimeta, fawn srebrena, izuzev zadimljene, crna, plava, čokoladna, boja cimta, fawn zlatne
GRUPA VI: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA VII: pointed (sa oznakama), pointed tigraste, zadimljene, srebrno tigraste pointed, zlatno tigraste pointed
GRUPA VIII: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA IX: bijele

Bodovi:

GLAVA 25
BRKOVI i OBRVE 5
TIJELO 25
KRZNO 35
KONDICIJA 5