Don Sphynx

dps

Osnovne informacije o pasmini

Ova pasmina nastala je prirodnom mutacijom. Prvi puta se je pojavila u okolini Rostova na Donu u Rusiji. Malog mačića lutalicu našla je na ulici gdja Elena Kavalova, te kako je mačić bio bez dlake mislila je da je bolestan pa ga je uzela izliječiti.

Međutim mačić je bio potpuno zdrav i normalno se je razvijao. Elena je dala mačiću ime Varvara. Svi koji su ga vidjeli mislili su da je to Sphynx zbog velike sličnosti s tom već  poznatom pasminom. Kako je mačić odrastao dolazile su do izražaja sve veće razlike između te dvije mačke.

Razlike između DSP i SPH su se očitovale u obliku glave, oblika očiju, te punašnog i zaobljenog trbuha koji je tipičan za SPH. Varvara je omacila mačiće bez dlake i tako je počeo razvoj te pasmine.
Priznata je 1997 u WCF-u, a 2010 u FIFe.  DSP je vrlo inteligentna mačka, vjerna vlasniku, razigrana i živahna.

Pogodna je za osobe koje su alergične na dlaku .Mačku treba jednom tjedno kupati jer se dosta znoji, te ima intenzivan miris. Također je treba dobro hraniti kako bi nadoknadila gubitak topline jer nema dlake.
Pasmina je otporna na bolesti, ali je treba čuvati od sunca i hladnoće DSP  je srednje velika, mišićava mačka, velikih ušiju, bademastih očiju i jedinstvenog oblika šapa.

Standard

DPS je čvrsta mačka ,mekana i topla na dodir.Posebnost te pasmine je da je bez dlake. Mužjaci su veći od ženki.

GLAVA:
Klinastog oblika ,nešto duža nego široka,njuška dobro razvijena, izraženih obrva,plosnata čela,izraženih obraza. Nos srednje dug i ravan,sa zaobljenjem prema čelu. Njuška dobro razvijena,srednje dužine,,snažne brade,kovrčavih brkova

UŠI:
velike lagano se sužavaju prema zaobljenim vrhovima,unutrašnja strana uške potpuno bez dlake.smještene su visoko na glavi i lagano nagnute prema naprijed.Vanjska linija uške slijedi liniju glave.Razmak između ušiju nije veći od širine uha.

OČI:
Bademastog oblika, lagano ukošene,srednje veličine,otvorne ,živahne,sjajne Boja očiju prilagođena ,boji kože.

VRAT:
srednje dužine,snažan ,mišićav,zaobljena oblika,posebno snažan kod mužjaka

TIJELO:
srednje dugačko,čvrsto i mišićavo,širokih zaobljenih prsiju ,snažnih ramena i leđa,širokih bokova

NOGE:
srednje dužine i srednje snažne u proporciji prema tijelu,stražnje noge nešto duže od prednjih.Šape ovalne sa izražajnim prstima tz.”majmunski prsti”

REP:
vitak,širi na osnovi i sužava se prema vrhu.,proporcionalan tijelu,Vrh repa može biti pokriven sa mekanim ,priljubljenim lagano kovrčavim krznom

KRZNO:
tijelo izgleda potpuno bez dlake, koža je elastična i puna nabora,posebno na glavi,njuški,ušima,oko ramena,nogama i trbuhu.nabori ne smiju biti prenaglašeni kako ne bi utjecali na normalan život mačke.Rep može biti prekriven sa pojedinačnim dlačicama, dozvoljava se ponešto oštrih dlačica oko njuške i ušiju i na nogama . DPS se može dolazi u tri oblika.:Potpuno bez dlake;,Flock-sa nešto rezidualne dlake ne dulje od 2mm,te dlakavi”Brush” sa kovrčavim kratkim oštrim krznom(2mm) ,sa golim mjestima na glavi i u području ramena. Priznate su sve boje i crteži,i kombinacijama sa bijelom boje. Brush varijante registriraju se kao DPS x*br i ne mogu dobiti certifikat,ali su dozvoljene u uzgoju.

Don Sphynx se sudi u pet grupa i u svakoj grupi se dodjeljuje certifikat.

Bodovi

GLAVA,sa očima 35
UŠI 5
TIJELO 35
KRZNO i KOŽA 20
KONDICIJA 5