Devon Rex

drx

Osnovne informacije o pasmini

Devon rex je mala slatka kreatura s krznom poput ovčje vune i ušima šišmiša. 1960. god. u pokrajini Devon u Engleskoj, gospodin Beryl Cox je našao muškog mačića s kovrčavim krznom u gnijezdu neplemenitih mačaka u jednom napuštenom rudniku.

Mačić je odrastao i paren je s trobojnom macom koja je okotila mačića s kovrčavim krznom koji je dobio ime Kirlee. Kirlee je paren s Cornish Rexom. Dobiveni su mačići imali vrlo ravnu dlaku pokazujući da su za tu mutaciju kod Devona odgovorna dva recesivna gena od Devon Rexa i Chornish Rexa.

Kirlee je dalje intenzivno paren što je dovelo u nekim linijama do fatalne nasljedne bolesti poznate kao “spastičnost”. Nastavljeni daljnji uzgoj pažljivo je praćen i uzgajivači su intenzivno radili da uzgoje zdrave pojedince. Iza 1979. god.odvojen je uzgoj Devon Rexa od Chornish Rexa, a 1988.godine objavljen mu je standard.
Devon Rex je zaigrana mačka,ali je malo manje aktivna nego Chornish Rex.Vrlo su nježni i neovisni, no ne vole biti sami.  Prijateljski se odnose prema drugim mačkama i psima.  Dobro podnose život u stanu jer su osjetljivi na hladnoću.

Mačići se brzo razvijaju. Krzno dobiva svoj izgled kao u odrasle mačke tek poslije šest mjeseci. Lako je za održavanje, ali se moraju često kupati jer se dosta znoje. Rodovnici se moraju detaljno ispitati da se izbjegne rizik za spastičnost.

Standard

GLAVA:
oblik kratki klin, čelo se savija prema plosnatoj glavi, čelo zaobljeno, obrazi istaknutih jagodičnih kostiju, punih obraza, nos vrlo kratak, daje sa zaobljenim čelom dojam stopa, njuška kratka sa jakom bradom i izrazitim jastučićima za brkove, brkovi i obrve kovrčavi, jaki i srednje dugi.

UŠI:
vrlo velike i široke na osnovi, sužavaju se prema zaobljenom vrhu. Prekrivene sa nježnom dlakom, sa ili bez nabora kože na stražnjoj osnovi uha (ear muffs). Vrlo nisko smještene.

OČI:
velike ovalne, razmaknute i ukošene prema vanjskom rubu uha, sjajne i jasne boje.

TIJELO:
srednje veliko, čvrsto, mišićavo, vitko, širokih prsiju, vitkog vrata.

NOGE:
tanke i duge. Stražnje noge jako naglašene, prednje noge zakrivljene prema tijelu u obliku slova „O“. Šape malene i ovalne.

REP:
dugačak, tanak, sužuje se prema vrhu, obrašten kratkom dlakom.

KRZNO:
vrlo kratko i nježno, mekano valovito /kovrčavo/, sa ili bez grublje dlake. Priznate su sve boje i uzorci te kombinacije sa bijelim.
Napomena: Kod DRX su često donji dijelovi tijela pokriveni samo sa pahuljicama, poželjno je puno krzno.

GREŠKE:
uska, duga glava orijentalni tip, široka britanski tip, malene uši, visoko smještene uši, zbijeno tijelo, slabo mišićavo tijelo, kratak, goli ili čupavi rep, ravna i čupava dlaka, gola mjesta bez dlake (greška kod odrasle mačke), manjak brkova i obrva.
Sude se raspoređene po grupama.

GRUPE BOJA PO KOJIMA SU RASPOREĐENE I PO KOJIMA SE SUDE REX MAČKE:

GRUPA I: crna, plava, čokoladana, lila, boja cimeta, fawn, te iste zadimljene
GRUPA II : sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA III: crvene, krem, konjačavine, sa i bez aguti (tigrasta) crvena , krem, kornjačevina zadimljena i srebrna
crvena, krem, kornjačevina zlatna
GRUPA IV: sve gore navadene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA V: crna, plava, čokoladna, lila boja cimeta, fawn tigrasta crna, plava, čokoladna, boja cimeta, fawn srebrena, izuzev zadimljene, crna, plava, čokoladna, boja cimta, fawn zlatne
GRUPA VI: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA VII: pointed (sa oznakama), pointed tigraste, zadimljene, srebrno tigraste pointed, zlatno tigraste pointed
GRUPA VIII: sve gore navedene boje u kombinaciji sa bijelim
GRUPA IX: bijele

Bodovi:

GLAVA 25
UŠI 10
BRKOVI i OBRVE 5
TIJELO 20
REP 5
KRZNO 35
KONDICIJA 5