Manx i Cymric

man / cym

Osnovne informacije o pasmini

Manksa se često naziva mačkom bez repa. Manks potječe s otoka Mana u Irskom moru, uz zapadnu obalu Velike Britanije. To je stoljećima stara pasmina, koja se razvila u prirodi i tamošnji farmeri su vrlo ponosni na nju. Koriste je kao izvrsnog lovca na miševe, i kao ljubimca. Te su mačke također opisane i na dalekom istoku. Postoji mogućnost da su na otok Man dospjele nakon brodoloma španjolskih ratnih brodova, još 1588 god. Po otoku Man su dobile i ime. Klub Manksova osnovan je još 1901.god. u Velikoj Britaniji, a 1950. god. osnovano je i službeno uzgajalište na otoku Manu.
Postoje tri legende o postanku manksa.
Prva od njih vraća se u vrijeme općeg potopa i priča da su toj mački rep otkinula vrata Noeve arke kad je uskakivala na nju, jer je Noa prebrzo zatvorio vrata.
Druga je legenda o strmim liticama otoka Man-a, po kojima su se mačke da bi sišle u dolinu morale sanjkati po stražnjici, kao po toboganu i tako izgubile rep.
Treća legenda opisuje kako su manks majke odgrizale potomcima rep i tako im spašavale živote, jer su engleski bogataši i plemići ukrašavali svoje šešire i kape s mačjim repovima, koje su lovili na otoku.

U realnosti u pitanju je spontana genetska mutacija prenošena dominantnim autosomalnim genom „M“ koja se pojavljuje u tri oblika;
– „Rumpy“potpuno bez repa;
– „Rumpy  Riser“je gotovo neznatno produljenje trtičnog kralješka koje ne smeta dojmu da je mačka bezrepa
– “Stumpy“ s repom u obliku bartljka. Manks mačići vrlo polagano rastu i izuzetno ih je teško uzgajati. Mačići koji su homozigoti i nose genetsku kombinaciju „MM“, tj. dva dominantna mutirajuća gena umiru još u maternici, jer im se ne razvija leđna moždina. Heterozigotni mačići „Mm“ preživljavaju. Svi manksovi koji su živi, su heterozigoti. Rumpy se ne smiju pariti međusobno, jer je kod njih ishod parenja fatalan. Mace s kombinacijom „mm“ nazivom „Longy“ mace, rađaju se s normalnim repom i ne smatraju se manksovima, ali se uključuju u uzgoj.

Zbog svoje morfologije mace su vrlo privlačne. Stražnji dio hrpta im je nešto viši, a mace se kreću na vrlo osebujan način skačući poput zeca. Odlična je lovica, vrlo je ljupka i nježna. Potrebno joj je osigurati mnogo igračaka i čvrsti stup za penjanje. Lako se njeguje , dovoljno ju je iščetkati jednom tjedno.

CYMRIC (CYM)
Priznata je od FIFe 2005 god. Ta pasmina je zapravo dugodlaki manks. Svako toliko u leglu manksa se zna pojaviti i dugodlaki primjerak. Cymric se može križati zajedno s manksom. Standard manksa i cimrica su identični osim poludugog krzna cymricy kojeg treba više njegovati.

Standard

Glavne karakteristike ove pasmine su kratka leđa, duboke slabine, te veličina i oblik repa.

GLAVA:
oblik prilično velika, okrugla i bucmasta, obrazi istaknuti, nos srednje dugačak, bez naglašenog stopa. Vrh nosa blago savinut prema gore.

UŠI:
srednje veličine, otvorene na osnovi, sužavaju se blago prema vrhu, smještene visoko na glavi.

OČI:
velike i okrugle, svih boja. Boja nije od neke posebnog značaja.

TIJELO:
kompaktno i snažno, širokih prsiju. Leđa su kompaktna i kratka u razmjerna sa tijelom, i završavaju sa širokom naglašenom i oblom stražnjicom. Slabine su vrlo duboke.

NOGE:
mišićave. Prednje noge kratke i razmaknute, da bi se dobro naglasila širina prsiju. Stražnje noge su više, što ostavlja utisak da je tijelo nagnuto prema naprijed.
Šape okrugle.

REP:
Pojavljuje se u tri oblika.
Rumpy (51) potpuno bez repa, na kraju hrptenjače nalazimo samo
naglašeno uleknuće,
Rumpy riser (52) hrptenjača se produžuje prema gore, te ne narušava dojam bezreposti,
Stumpy (53) to je kratak rep – poput batrljka, ponekad nepravilno
oblikovan, ne duži od 3cm. Ne smije biti savinut ni prelomljen.

KRZNO:
dobro podstavljeno, kratko, duplo. Podkrzno mekano i gusto. Priznate sve boje i uzorci, te kombinacije sa bijelom bojom.
Nosno ogledalo i jastučići na šapama moraju biti u skladu sa bojom krzna.

Napomena: MAN 51 i 52 sude se u istom razredu. Sve boje krzna kod 51, 52, 53 sude se istom razredu. MAN x 54- longy nepriznat te ne dobiva certifikat, ima nešto duži re

Bodovi

GLAVA 15
OČI 5
LEĐA 10
REP 25
TIJELO 25
KRZNO 15
KONDICIJA 5