Ocicat

oci

Osnovne informacije o pasmini

Svojim divljim izgledom ocicat može ispuniti vašu želju za egzotičnim bez bojazni da možete izgubiti život ili biti osakaćeni i bez da  ugrozite nestajuće vrste.

Usprkos svom divljem izgledu, ocicat je isključivo potomak domaćih mačaka kojima je poznato rodoslovlje i selektivno su uzgajane da nalikuju mačkama iz džungle. Ova pasmina apsolutno nije križana s divljim mačkama, što znači da novi vlasnici ocicat-a nikada neće morati brinuti o sklonostima divljih mačaka.

Ocicat mačke nisu usamljenici. Vaš ocicat će voljeti sjediti na vašem krilu ili odmah pored vas, ako je to njegovo omiljeno mjesto već prije zauzela druga mačka. Budite uvjereni da trebate njeno mišljenje o vašoj šminki, brijanju ili slaganju čarapa i može postati vrlo glasna ako joj zatvorite vrata ispred nosa. Mačke ove pasmine ne osjećaju se dobro ako ih redovito ostavljate samima na duži period. Njihova socijalna priroda dobar je izbor za obitelji s djecom.

Temperament ocicat-a je sve ali ne divlji. Zapravo, ove mačke su poput pasa; orijentirane na ljude, odane i poželjno lake za treniranje. Pune su energije i znatiželje za svoju okolinu tako da ih često možete naći smještene na vrhu police s knjigama ili na ormaru. Mladi ocicat-i zadovoljno odrastaju u pozitivnoj okolini i spremno usvajaju kućna pravila. Malo prskanje vodom ili glasno upozorenje naučiti će ove mačke da se ne penju na police ili ormare. Naravno, treba uslijediti nagrada. Mnoge od njih žele prošetati izvan kuće i lako ih je naučiti da hodaju na povodcu.

Mišićav i gipko okretan, ocicat je fizički impozantna mačka. Ženke teže od 3,5-5,5 kg dok su mužjaci prosječno teški 7,5 pa i više kilograma. Ocicat je srednje velika ili velika mačka nabijenih mišića i čvrstih kostiju. Zbog toga što je pasmina “mješanac” (što znači da je stvorena od nekoliko pasmina i varijacija krvnih linija), ocicat posjeduje ono što je poznato kao “hibridna vitalnost”. To im uopćeno gledajući daje bolje zdravlje nego nekim drugim, uzgojno užim linijama-mačkama s rodovnicama.

Glava im je oblikovana poput klina i uokvirena srednje velikim živahnim ušima. Bademasto oblikovane oči su velike i koso položene prema ušima. Zaštitni znak ove pasmine je dobro razvijena četvrtasta njuška koja upravo daje ocicat-u izgled kao da mu je pravo mjesto u džungli.

Tijelo ocicat-a treba biti čvrsto (masivno) i prilično dugo, ali popunjeno. Leđa se spuštaju iza remena i dižu se iznad kukova, dajući ovoj životinji atletski izgled. Rep je prilično dug i blago se stanjuje od korijena prema vrhu.

Ocicat ima gusto krzno blistavog sjaja. Nosi agouti gen (gen za pruge), te ima prkrasan kontrast bazičnih boja i pruga po njima. Zahtijevaju malo češljanja. Trebate samo povući svoju ruku po krznu u smjeru rasta dlake nekoliko puta tjedno kako bi došao do izražaja njen prirodni sjaj. Ocicat mačka se malo linja i lagano češljanje gumenom četkom ili češljem s uskim zupcima jednom mjesečno, svesti će gubljenje dlake na minimum.

Pojavljuje se u 12 varijacija boja podijeljenih u 5 osnovnih boja: žutosmeđa (s crnim ili tamno smeđim točkama), čokoladna, boja cimeta, srebrna boja i “dilute” (razrijeđene boje).

Neki ljudi vole tamnu žuto-smeđu boju jer im se čini da mačka tada izgleda kao divlja životinja, dok drugi daju prednost nježnim “dilute” bojama. Trenutno je najpopularnija čokoladna boja koja može biti u svijetlim nijansama kao boja karamela, te do tamne boje prave čokolade.

Postojanje i registraciju ove pasmine u svim važnijim svjetskim “mačjim” organizacijama, može se zahvaliti jednom američkom uzgajivaču gosp. Daly-u koji je u periodu između 1950.-1960. god. napravio puno pokusnih parenja sa sijamskim mačkama kako bi dobio neku neobičnu mačku. Pario je abesinske i sijamske mačke sve dok u jednom leglu nije dobio prekrasnog zlatno-točkastog mužjaka koji je nazvan Tonga. Kada je Dalyeva kćer vidjela Tongu, oduševljena njima rekla je da izgleda kao mali ocelot i predložila da ga nazovu Ocicat. Do 1960. god. ocicat-i su već postali popularni , no dozvolom ameročke mačje asocijacije (CFA) u uzgoj ove pasmine uključena je i američka kratkodlaka mačka. Ta dozvola međusobnog parenja ove tri pasmine u Americi je dopuštena do 2005. god. do kada će se postaviti konačni standard pasmine i ocicat će se moći pariti samo unutar svoje postojeće pasmine.

Oni koji su u potrazi za egzotičnim mogu zahvaliti na divljem izgledu ocicat-a. U tom divljem izgledu ovih bića koji podsjećaju na ocelote, krije se prekrasna narav domaće mačke. Rijetke, prekrasne, romantične i egzotične – sve to možemo reći kako bismo opisali ovu inteligentnu pasminu mačaka.

Ocicat ispunjava naše snove o onom divljem i egzotičnom dok je istovremeno držimo i mazimo na svojim koljenima.

Standard

Ocicat su srednje velike do velike mačke. Atletski građene. Čvrste, skladne i gipke, snažne građe tijela i punih prsiju. Zainteresirane su za svoju okolinu.
Osobitost te snažne , elegantne točkaste mačke je njen divlji izgled.

GLAVA:
oblik lubanja je klinastog oblika, sa blagim zakrivljenjem koje se proteže od njuške do obraza i jednim vidljivim usponom od hrbta nosa prema obrvama, njuška široka i dobro određena te podsjeća na četverokut, u profilu dugačka, brada i čeljust jaka sa čvrstom čeljusti i pravilnim zagrizom, jastučići brkova umjereni.

UŠI:
srednje velike, živahnog izraza, čuperci su poželjni, te ako postoje onda rastu okomito na vrhu uha.
Smještene su tako da čine gornji vanjski kut glave. Povuče li se zamišljena vodoravna crta preko obrva uši su smještene pod kutom od 45 stupnjeva.

OČI:
velike, bademaste blago ukošene prema ušima, široko razmaknute. Dozvoljene su sve boje osim plave. Poželjna je izrazita i jaka boja.

TIJELO:
prilično veliko, snažno, duboko i široko građeno, ne smije biti zdepasto. Jake građe kostiju, mišićavo atletskog izgleda.
Prsni koš dubok, sa blago savinutim rebrima. Leđa su vodoravna, blago uzdignuta prema stražnjim nogama, slabine gotovo ravna. Vrat izvinut u obliku luka i skladan.

NOGE:
srednje dužine, mišićave i snažne u skladu sa tijelom.
Šape ovalne i kompaktne, veličina u skladu sa nogama.

REP:
dugačak u odnosu prema tijelu sužava se prema vrhu. Vrh repa tamne obojen.

KRZNO:
Kratko, ravno, svilenkasto, blještavo sjajno pripijeno uz tijelo,ali dovoljno dugo da prikaže potrebe obojene pruge. Ne smije biti vunasto ni dugo. Boja krzna mora biti jasna i vesela. Najsvjetlije obojenje nalazimo na licu, oko očiju, bradi i donjoj vilici. Najtamnije je obojen vrh repa. Da bi se utvrdila prava boja krzna služimo se bojom na vrhu repa. Dobar kontrast boja je posebno
važan.
Ticking sve dlake osim onih na vrhu repa su prugaste; pruge su tamne a odvojene su sa svijetlom osnovnom bojom.
Uzorak je točkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana. Na licu, nogama i repu je tamnije boje od onoga na tijelu. Osnovna boja na gornjoj strani tijela je nešto tamnija od one sa
donje strane tijela.Također brada i donja čeljust su svjetlije boje. Kod mačaka svjetlijih boja kontrast je slabiji.
Bodovi se oduzimaju kod presvijetlih i blijedih točka boja. Priznate boje su: crna, plava, čokoladno, cimet,fawn- točkasta, te ove boje u srebrenoj varijanti.
Ocicat je mačka sa tamnim točkama na svijetloj podlozi. Osim repa na svakoj dlaci nalazimo više obojenih pruga. Na mjestu gdje se te pruge sastaju stvara se točka u obliku otiska palca.
Napomena:
mužjaci su veći od ženki, odrasli mužjaci imaju izražene obraze, u odnosu na veličinu ona je iznenađujuću teška. Važna je cjelokupna građa mačke a ne samo veličina.
Prednost imaju atletski građene i gipke mačke.

GREŠKE:
masivno i zdepasto tijelo, blijedi ili presvijetli uzorak,
izdužene mrlje slične prugastom uzorku.

DISKVALIFIKACIJA:
plave oči, bijela boja koja se ne nalazi oko očiju, nosnih rupa, bradi i grkljanu, izuzevši bijelu osnovnu boju kod srebrenih varijanti.

Bodovi

GLAVA 25
OČI boja 5
TIJELO 20
KRZNO 20
KONDICIJA 5