Oriental

osh/osl

Osnovne informacije o pasmini

Donesene su iz Tajlanda. Razlika između sijamske i orijentalne mačke je u boji krzna i boji očiju. Orijentalna mačka ima potpuno obojeno krzno i zelene oči. Pasmina je donesena u 19. stoljeću u Englesku. Orijentalne mačke postaju sve popularnije od 1950. godine. Uzgajivači su odlučili dobiti više različitih boja krzna bez sijamskih oznaka, pa to postižu križanjem sijamskih mačaka sa domaćim mačkama i abesinskom mačkom. U SAD 1968. god. uzgajivači se koncentriraju na dobivanje što ekstremnijeg tipa. Orijentalne mačke poludugog krzna nekad su zvane javanska a danas dugodlaka orijentalna mačka (OSL). Ta je mačka uzgojena u SAD.

Praroditelj OSL je mačić nastao iz križanja balinezijske mačke i orijentalne mačke, koji je usljed mutacije dobio poludugodlako krzno.

Pasmina je priznata od CFA i FIFe. Mačka ima poludugodlako svileno krzno i zelene oči. Orijentalne mačke su po temperamentu vrlo slične sijamcima. Ovisne su o svom vlasniku, posesivne, mazne, pričljive, inteligentne i znatiželjne. Lako se nauče nekim vještinama, kao hodanje na uzici. Zaigrane su i vole biti u središtu pažnje. Kombinacija znatiželje i inteligencije ponekad može stvarati i probleme jer vrlo lako shvate kako se otvaraju vrata, pa na to treba obratiti pažnju. Idealne su za ljude koji vole otvorene i privržene mace. Svu ljubav koju im pružate vratiti će vam stostruko.

OSH – kratkodlake treba jednom tjedno počešljati, te okupati par dana prije izložbe.
OSL – dugodlake treba više puta tjedno očetkati, također okupati par dana prije izložbe.

Standard

BALINEŠKA, ORIENTALNA DOGODLAKA /KRATKODLAKA i SIJAMSKA MAČKA
BAL,OLH/OSH ,SIA
Sve ove pasmine imaju isti standard. Idealna mačka je vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Srednje veličine.

GLAVA:
oblik srednje veličine u ravnoteži sa tijelom, klinastog oblika s ravnim linijama. Klin počinje na nosu i širi se jednolično ravnim linijama na obje strane prema ušima. Linije ne smiju biti prekinute sa “wiskers break”. Lubanja gledana iz profila je koveksna. Nos dugačak i ravan, bez prekida od čela do vrha, njuška uska, brada/čeljust srednje velika, vrh brade čini okomitu crtu sa vrhom nosa.

UŠI:
velike i zašiljene, široke na osnovi, smještene tako da produžuju liniju klina.

OČI:
srednje veličine, ne smiju biti preduboko smještene ni izbočene, bademastog oblika, blago ukošene prema nosu i u skladu sa linijom klina. boja: BAL/SIA: čista, jasna i sjajna intenzivno plava. OLH/OSH: blistavo zelena.

TIJELO:
dugačko, vitko, mišićavo, skladno i elegantno. Dugačak i vitki vrat. Ramena ne smiju biti šira od bokova.

NOGE:
Duge i vitke u skladu sa tijelom. Šape: malene i ovalne. REP: dugačak, tanak također i na osnovi sužava se prema vrhu.

KRZNO OSH/SIA:
vrlo kratko, nježno, sjajno, svileno i pripijeno uz tijelo.

BAL/OLH:
svileno i nježno, srednje dugačko na tijelu, sa ovratnikom na leđima i nešto grublje ( poput perja), bez podkrzna.

Boja BAL/SIA:
Oznake: maska na licu, oznake na ušima,nogama i repu.
Boja oznaka mora biti jednolična. Maska ne smije preči preko gornjeg dijela lubanje. Vezana je tragovima obojenja za uške. Boja tijela je jednolična i u jasnom kontrastu sa bojom oznaka, dozvoljeno je blago osjenčanje na bokovima. OLH/OSH: jednolična bez tragova uzorka ili osjenčanja kod jednobojnih varijeteta, brkovi i obrve moraju biti u skladu sa bojom tijela.
Priznate boje kod BAL/SIA: bijela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Mačke sa uzorkom imaju kodu 21-nespecifična tigrasta. Napomena: kod crvene i krem boje blijede pruge na glavi, nogama i repu, ne uzimaju se kao greška. Bijela SIA w 67 naziva se još”Foreign White”..
Priznate boje kod OLH/OSH: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn, sve ove boje u kornjačevini, te zadimljene, te sa uzorkom i srebrene sa uzorkom. U kombinaciji sa bijelom bojom imamo: van, harlekin i bikolor, sve ove zadimljene, sa uzorkom i srebrne sa uzorkom.
Napomena: crna boja naziva se još “Ebony”, čokoladna “Havana”, lila “Lavender”. Srebrna osnovna boja na korijenu dlake može izbijati i na površinu.

GREŠKE:
BAL/SIA tamna ili bijela mrlja na trbuhu i bokovima, neravnomjerno obojene dlake u oznakama, pruge u oznakama izuzev kod tigrastih mačaka. ORL/OSH tigrasti uzorak kod jednobojnih mačaka.
Greške koje isključuju certifikat:

BAL/SIA:
nedovoljno kontrasta između oznaka i boje tijela, manjak obojenja na nogama (kod crvena i krem)

OLH/OSH:
žućkasta boja oči umjesto zelene

DISKVALIFIKACIJA:
BAL/SIA svaka druga boja očiju osim plave

BODOVI:

GLAVA 25
BOJA OČI 15
TJELO 25
KRZNO 10

Boja tijela i oznaka

BAL/SIA
tijelo 10
oznake 10

ORL/OSH
tijelo 20
KONDICIJA 5