Neva Masquerade

nem

Osnovne informacije o pasmini

Neva Masquerade ima isti standard i bodove, kao i Sibirska mačaka. Jedina razlika je to što je to mačka sa sijamskim oznakama. Priznate boje su seal, plava, crvena, krem, seal/plava kornjačevina, dimasta, srebrena i zlatna, te s uzorkom. Ove varijante boja mogu biti i u kombinacijama sa bijelom bojom.(01, 02, 03,i 09) Nisu dozvoljene boje čokoladna, lila, boja cimeta i fawn.

U današnje vrijeme sve je popularnija i viđa se u većem broju na međunarodnim izložbama.

Standard

Srednje velika do velika,mužjaci veći od ženki.

GLAVA:
oblik nešto duža nego šira, nježno zaobljena, masivna čelo široko, nježno zaobljeno, obrazi dobro razvijene i istaknutih jagodičnih kosti, nos srednje dug, širok, u profilu blago udubljen bez stopa, brada lagano savijena prema natrag, u profilu čini zaobljenu liniju sa gornjom linijom nosa.

UŠI:
srednje velike, otvorene na osnovi, zaobljenih vrhova, sa čupercima poput risa, dobro razmaknute, lagano naprijed nagnute.

OČI:
velike, lagano ovalne široko razmaknute. Dozvoljena sve boje, poželjna je zelena boja.

TIJELO:
mišićava, snažne koštane strukture, snažnog vrata, širokih prsiju što joj daje pravokutan izgled.

NOGE:
srednje visine , snažne čine sa tijelom pravokutnik. Šape velike okrugle sa čupercima između prstiju.

REP:
dug, debeo, zaobljenog vrha, uokolo obrašten sa gustom dlakom.

KRZNO:
poludugo, gusto, sa gustim podkrznom, prekriveno sa dlakama otpornim na vodu. Ljetno krzno je nešto kraće od zimskog. Zimi mačka ima lijep ovratnik ,košuljicu i pumperice na stražnjim nogama. Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, srebrena, zlatna; kornjačevine; dimaste; sa uzrokom i kombinacije sa bijelim. Nisu priznate: čokoladne, lila, boje cimeta, fawn i sa oznakama.

GREŠKE:
premalena, nježne građe, duga i uska glava, ravan profil, okrugla glava. Prevelike i previsoko smještene uši, okrugle oči, preduge i pretanke noge, kratak rep, svilenkasto i nježno krzno, prilegnuto krzno, premalo krzna. Sude se raspoređene po bojama u zadanim grupama.

Bodovi

GLAVA 25
UŠI 10
OČI 10
REP 5
TIJELO 20
KRZNO 25
KONDICIJA 5