Singapura

sin

Osnovne informacije o pasmini

Singapurska mačka je jedna od najmanjih pasmina mačaka na svijetu. Prosječna težina joj je tek 2.7 kilograma. Može se ubrojiti u „novije“ pasmine. Naziv je dobila po malezijskom imenu grada Singapur (Singapura), što znači „lavlji grad“. Službena maskota Singapura je singapurska mačka po imenu Kucinta, a takođe postoji kip jedne od tih mačaka. Prvobitne mačke Singapura bile su životinje koje su uglavnom živjele oko kanalizacije, noću tražeći hranu. Te su mačke bile poznate kao „odvodne mačke“.

Dva američka uzgajivača, Hal i Tommy Meadows, 1975. Doveli su mačke iz Singapura u Sjedinjene Države u cilju programskog uzgoja.

Singapurska mačka je službeno priznata 1988. god. u američkim asocijacijama, a FIFe je priznaje tek 2015.god. Dok su divlje mačke iz jugoistočne Azije bile temelj za druge pasmine, kao što je divlja abesinska mačka, Meadowsi su takođe bili istaknuti uzgajivači burmanskih i abesinskih mačaka, te neki tvrde da su se one koristile u programu uzgoja singapurskih mačaka, što divlje mačke čini „inspiracijom“ za pasminu, a ne genetskim utemeljivačima pasmine.

Možda su boja i uzorak singapurske mačke dobijeni od burmanskih i abesinskih gena, no njena veličina i tihi, povučeni temperament karakteristike su njenih opreznih divljih predaka, koji su na sebe privlačili malo pažnje i razvijali se samo do veličine kakva se može održavati uz veoma siromašnu ishranu.

Još uvijek su prilično rijetke, kako na američkim izložbama, a pogotovo na europskim.

Standard

GLAVA:
Klinasta oblika široka u visini očiju koja se sužuje prema izraženom “wiskars break”. Čelo i lubanja su joj je nježno zaobljeni. U profilu nježno uleknuće u visini očiju. Nos je kratak. Njuška i čeljust su kratki, široki i tupi. Snažne brade, vrh nosa prema bradi tvori okomitu liniju.

UŠI:
Velike, široke u osnovi, nježno zaobljenih vrhova .Smještene su široko na glavi, vanjska linija uha slijedi liniju glave.

OČI:
ovalne, velike lagano ukošene, briljantno zelene boje do boje lješnjaka

TIJELO:
Tijelo sa nogama tvori jedan kvadrat.Mačka je  malena do srednje velika, mišičava, kompaktna, teška u odnosu na veličinu. Vrat je kratak i mišićav. Trup i prsa su nježno zaobljeni posebno kod mužjaka.

NOGE:
Noge su srednje veličine, vitke ,snažne i mišičave. Šape malene i ovalne.

REP:
Sredenje dužine deblji u korjenu postepeno se sužuje  prema zaobljenom vrhu.

KRZNO:
svilenkasto,nježno i vrlo kratko, položeno tik uz tijelo, uzorak ticket, tamno seal smeđe boje s jasnim kontrastom. Crtež  je prugasti s unutarnje strane prednjh nogu i na stražnjim nogama do koljena. Dozvoljena je prekinuta ogrlica oko vrata i blijede pruge na vanjskoj strani nogu. Jasni crteži na licu ,tamne linije protežu se od čela do vanjskog kuta oka.

Dozvoljene boja: samo seal sepia ticket. Osnovna boja -su svi topli tonovi boje slonove kosti.Prsa,trbuh i unutarnje strane nogu svijetlijeg tona bez tikinga

Oči ,usta i nos obrubljeni su s tamno seal smeđom linijom.Vrh repa i dlake među prstima su tamno seal sepia. Nos je tamno ružičaste boje. Šape su ružičasto-smeđe boje.

Opaska: razvoj boje i tikinga je spor i može trajati  2-3 godine.

GREŠKE:
Greške za diskvalifikaciju: svaka druga boja osim seal sepia smeđe.

Bodovi:

GLAVA 25
UŠI: 10
TIJELO: 20
OČI: 10
KRZNO ( kvaliteta i tekstura ): 10
KRZNO ( boja, „ticking“ i crtež ): 20
KONDICIJA 5