Siamese

sia

Osnovne informacije o pasmini

Pasmina je dobila ime prema zemlji iz koje potječe, nekadašnji Siam, današnji Tajland. To je vrlo stara pasmina. Prvi zapisi o njoj pojavljuju se 1350 god, a nađeni su u Aynthia, tadašnjem glavnom gradu Sijama. Također su pronađeni i brojni crteži te mačke koji su nastali između 1350-1750 god., a koji su omogućili ustanovljavanje identiteta (identifikaciju) burmanske i korat mačke. Prvi nastali crteži prikazuju vjerojatno divlje mačke koje imaju tijelo sijamke, ali tigrasto krzno.

U ranim god. 19. stoljeća njemački prirodoslovac Palles opisao je bijelu mačku sa tamnim ekstremitetima, nađenu u centralnoj Aziji. Ta je mačka bila namijenjena samo kraljevskoj obitelji i živjela je na dvoru, gdje je bila pažena i čuvana. Na izložbi održanoj 1871.god. u Kristalnoj palači u Londonu, prikazana su dva primjerka te mačke te je postigla veliki uspjeh. Izvor dolaska te mačke bio je nepoznat. Ono što je pouzdano, zna se da je engleski konzul Sir Owengould 1884. God. u Bankoku dobio od sijamskog kralja par mačka Piu i Miu. Donio ih je u Englesku i povjerio svojoj sestri Veley. Pia i Mia dale su prvog šampiona 1885. god. Iste godine francuski diplomat, također donosi dvije mačke iz Bankoka. One su bile također izložene u Parizu. Profesor Oustalet sa pariškog muzeja posvećuje 1893 godine veliki članak sijamskim mačkama. U SAD su uvezene 1890 god., ponovno kao poklon sijamskog kralja.

Prvi standard izrađen je od GCCF-a 1892. Prva uzgajivačnica osnovana je u Engleskoj 1901. godine. Sijamske mačke uživaju veliku popularnost od 1920 god. Originalni tip sijamaca se potpuno razlikuje od današnjeg. Originalne mačke su bile masivnije građe, škiljastih očiju i s kukicom na repu. Dozvoljena je bila i zelena boja očiju.

Legenda priča da je sijamska princeza držala svoje prstenje na repu mačke. Kako je rep bio ravan prstenje je padalo s repa, te je sluga napravio čvor na repu mačke kako prstenje ne bi padalo. Tako je mačka dobila kvržicu na repu.

Uzgajivači to smatraju velikom anomalijom koju su uz selektivan uzgoj uspjeli odstraniti. Stvoren je današnji tip profinjene i elegantne mačke, klinaste glave, bez škiljavih očiju i čvora na repu. Sijamska mačka je vrlo cijenjena. Ona je vrlo nestašna, nepredvidiva, snažno izražene ličnosti i sklona ispadima. Nije mirna i tiha. Ako želite imati mačku koja je vrlo društvena i pričljiva, onda izaberite sijamsku mačku.

Vrlo je osjetljiva, mrzi osamljenost. Ako je zanemarena postaje depresivna. Da bi privukla pažnju slijediti će svuda vlasnika i stalno mu dosađivati uz glasno mijaukanje. Vrlo su posesivne i ljubomorne. Vole se igrati sa djecom, ali baš ne vole društvo drugih mačaka. Osjetljive su na hladnoću i vole udoban život u stanu. Rano sazrijevaju, pa se prvo tjeranje može očekivati već s 5 mjeseci. Mačići su hiperaktivni i neustrašivi. Preporuka je da ako cijeli dan radite, uzmete par mačaka ili nemojte uzeti sijamku. Potrebnu ju je počešljati bar dva puta na tjedan, a okupati je par dana prije izložbe.

 

Standard

BALINEŠKA, ORIENTALNA DOGODLAKA /KRATKODLAKA i SIJAMSKA MAČKA
BAL,OLH/OSH ,SIA
Sve ove pasmine imaju isti standard. Idealna mačka je vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Srednje veličine.

GLAVA:
oblik srednje veličine u ravnoteži sa tijelom, klinastog oblika s ravnim linijama. Klin počinje na nosu i širi se jednolično ravnim linijama na obje strane prema ušima. Linije ne smiju biti prekinute sa “wiskers break”. Lubanja gledana iz profila je koveksna. Nos dugačak i ravan, bez prekida od čela do vrha, njuška uska, brada/čeljust srednje velika, vrh brade čini okomitu crtu sa vrhom nosa.

UŠI:
velike i zašiljene, široke na osnovi, smještene tako da produžuju liniju klina.

OČI:
srednje veličine, ne smiju biti preduboko smještene ni izbočene, bademastog oblika, blago ukošene prema nosu i u skladu sa linijom klina. boja: BAL/SIA: čista, jasna i sjajna intenzivno plava. OLH/OSH: blistavo zelena.

TIJELO:
dugačko, vitko, mišićavo, skladno i elegantno. Dugačak i vitki vrat. Ramena ne smiju biti šira od bokova.

NOGE:
Duge i vitke u skladu sa tijelom. Šape: malene i ovalne. REP: dugačak, tanak također i na osnovi sužava se prema vrhu.

KRZNO
OSH/SIA: vrlo kratko, nježno, sjajno, svileno i pripijeno uz tijelo.
BAL/OLH: svileno i nježno, srednje dugačko na tijelu, sa ovratnikom na leđima i nešto grublje ( poput perja), bez podkrzna.
Boja BAL/SIA: Oznake: maska na licu, oznake na ušima,nogama i repu.
Boja oznaka mora biti jednolična. Maska ne smije preči preko gornjeg dijela lubanje. Vezana je tragovima obojenja za uške. Boja tijela je jednolična i u jasnom kontrastu sa bojom oznaka, dozvoljeno je blago osjenčanje na bokovima. OLH/OSH: jednolična bez tragova uzorka ili osjenčanja kod jednobojnih varijeteta, brkovi i obrve moraju biti u skladu sa bojom tijela.
Priznate boje kod BAL/SIA: bijela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Mačke sa uzorkom imaju kodu 21-nespecifična tigrasta. Napomena: kod crvene i krem boje blijede pruge na glavi, nogama i repu, ne uzimaju se kao greška. Bijela SIA w 67 naziva se još”Foreign White”..
Priznate boje kod OLH/OSH: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn, sve ove boje u kornjačevini, te zadimljene, te sa uzorkom i srebrene sa uzorkom. U kombinaciji sa bijelom bojom imamo: van, harlekin i bikolor, sve ove zadimljene, sa uzorkom i srebrne sa uzorkom.
Napomena: crna boja naziva se još “Ebony”, čokoladna “Havana”, lila “Lavender”. Srebrna osnovna boja na korijenu dlake može izbijati i na površinu.

GREŠKE:
BAL/SIA tamna ili bijela mrlja na trbuhu i bokovima, neravnomjerno obojene dlake u oznakama, pruge u oznakama izuzev kod tigrastih mačaka. ORL/OSH tigrasti uzorak kod jednobojnih mačaka.

Greške koje isključuju certifikat:
BAL/SIA: nedovoljno kontrasta između oznaka i boje tijela, manjak obojenja na nogama (kod crvena i krem)
OLH/OSH: žućkasta boja oči umjesto zelene
DISKVALIFIKACIJA: BAL/SIA svaka druga boja očiju osim plave

Bodovi

GLAVA 25
BOJA OČI 15
TJELO 25
KRZNO 10
Boja tijela i oznaka
BAL/SIA
tijelo 10
oznake 10
ORL/OSH
tijelo 20
KONDICIJA 5